Mióta kell nyáron metszeni a fákat? Megdőlhet néhány tévhit

Mióta kell nyáron metszeni a fákat? Megdőlhet néhány tévhit

Ideális sebgyógyulás, téli fagykár helyrehozása, koronaforma fenntartása, gyümölcsritkítás... soroljuk még?

Elterjedt az a nézet, hogy a metszést legjobb télen végezni, január-februárban, amikor a fák még "alszanak". Számos gyümölcsfánál azonban inkább nyáron ajánlott a visszavágás, mert ez több előnnyel jár. Ezenfelül akadnak olyan koronaformák is, amelyek évi kétszeri visszametszést igényelnek.

Kutatások igazolták, hogy a legtöbb fásszárú számára egészséges a július közepétől szeptember közepéig tartó időszakban végzett visszavágás. A cseresznye, szilva és az őszibarack esetében ez nem újdonság, az alma- és körtefáknál azonban sok hobbikertész még mindig nehezen tér át a nyári metszésre.

nyaron metsszuk a fakat 03

A szakemberek szerint az előnyök kézenfekvőek:

Mivel a felesleges hajtásokat korai stádiumban eltávolítják, a seb kisebb lesz és gyorsabban gyógyul. A fák sebgyógyítási mechanizmusa nyáron optimálisan működik, jelentősen csökken annak veszélye, hogy a kórokozók behatolnak a sérülésen keresztül.

Ha a fán gyümölcsök vannak, akkor a szüretig ritkíthatjuk a koronát, hogy több fényt kapjanak a termések és így ízletesebbek legyenek. Az alma és körte nyár végén rakódik be a virágrügyekkel, ezért ne késlekedjünk a metszéssel, ha több fényt kap a növény, akkor több rügy fejlődik és jövőre több termésre számíthatunk.

nyaron metsszuk a fakat 04

Az erőteljes növekedésű fákat erős visszametszéssel próbálják kordában tartani. Téli metszéssel viszont nem lehet célt érni, mert tavasszal még erőteljesebben fognak kihajtani. Ha azonban nyáron vágunk, elérhetjük a növekedés megfékezését. Ezért nem szabad túl korán metszeni ezeket a fákat, ideális a július vége.

nyaron metsszuk a fakat 02

Természetesen nehézséget jelent, hogy télen sokkal könnyebben áttekinthető a fa csupasz ágrendszere és koronája, mit nyáron. A csonthéjasoknál amúgy is gyakori a nyári metszés a téli hónapokban bizonyos gombás betegségek terjedése miatt, tehát érdemes gyakorlatot szerezni a nyári metszésben.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR