Mióta kell nyáron kell metszeni a fákat? Megdőlhet néhány tévhit

Mióta kell nyáron kell metszeni a fákat? Megdőlhet néhány tévhit

Ideális sebgyógyulás, téli fagykár helyrehozása, koronaforma fenntartása, gyümölcsritkítás... soroljuk még?

Elterjedt az a nézet, hogy a metszést legjobb télen végezni, január-februárban, amikor a fák még "alszanak". Számos gyümölcsfánál azonban inkább nyáron ajánlott a visszavágás, mert ez több előnnyel jár. Ezenfelül akadnak olyan koronaformák is, amelyek évi kétszeri visszametszést igényelnek.

Kutatások igazolták, hogy a legtöbb fásszárú számára egészséges a július közepétől szeptember közepéig tartó időszakban végzett visszavágás. A cseresznye, szilva és az őszibarack esetében ez nem újdonság, az alma- és körtefáknál azonban sok hobbikertész még mindig nehezen tér át a nyári metszésre.

nyaron metsszuk a fakat 03

A szakemberek szerint az előnyök kézenfekvőek:

Mivel a felesleges hajtásokat korai stádiumban eltávolítják, a seb kisebb lesz és gyorsabban gyógyul. A fák sebgyógyítási mechanizmusa nyáron optimálisan működik, jelentősen csökken annak veszélye, hogy a kórokozók behatolnak a sérülésen keresztül.

Ha a fán gyümölcsök vannak, akkor a szüretig ritkíthatjuk a koronát, hogy több fényt kapjanak a termések és így ízletesebbek legyenek. Az alma és körte nyár végén rakódik be a virágrügyekkel, ezért ne késlekedjünk a metszéssel, ha több fényt kap a növény, akkor több rügy fejlődik és jövőre több termésre számíthatunk.

nyaron metsszuk a fakat 04

Az erőteljes növekedésű fákat erős visszametszéssel próbálják kordában tartani. Téli metszéssel viszont nem lehet célt érni, mert tavasszal még erőteljesebben fognak kihajtani. Ha azonban nyáron vágunk, elérhetjük a növekedés megfékezését. Ezért nem szabad túl korán metszeni ezeket a fákat, ideális a július vége.

nyaron metsszuk a fakat 02

Természetesen nehézséget jelent, hogy télen sokkal könnyebben áttekinthető a fa csupasz ágrendszere és koronája, mit nyáron. A csonthéjasoknál amúgy is gyakori a nyári metszés a téli hónapokban bizonyos gombás betegségek terjedése miatt, tehát érdemes gyakorlatot szerezni a nyári metszésben.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?