11 trend, ami idén uralni fogja a kerteket

11 trend, ami idén uralni fogja a kerteket

A méhmentéstől a pihenésig.

Alig várjuk a tavaszt, amikor végre kimehetünk a kertbe, előszedhetjük a kültéri bútorokat, kerti szerszámokat és nekikezdhetünk az ültetésnek, vetésnek. Az idei évben több újdonság is bekúszik a zöldfelületekre, nézzük, melyek azok!

1. Méhbarát kert

Egyre több hobbikertész és kiskerttulajdonos érzi úgy, hogy valamit ő is tehet a méhek pusztulása ellen. Az aggasztó jelenség sokakat arra sarkall, hogy mézelő növényeket ültessenek a kertbe, odafigyeljenek a biológiai sokféleségre, mindig legyen valami, ami virágzik, és kerüljék a kemikáliákat. Ha mindehhez még rovarhoteleket is elhelyezünk, akkor nagyon sokat teszünk a természetért mi magunk is.

kertek 11 trend 02

kertek 11 trend 03

2. Magaságyások és fűszerspirálok

Idén nem csak a magaságyak hódítanak tovább, de a spirális fűszerkertek is nagy divatba jönnek. Az előnyük nyilvánvaló: akár kiskertekben is elférnek, hasonlóan az emelt ágyásokhoz, ráadásul kímélik a térdet, a derekat, a hátat, kevesebbet kell hajolgatni hozzájuk. A fűszerkertet magunk is megépíthetjük, és többféle illatos, finom növénnyel ültethetjük be. Ráadásul a fény- és talajviszonyoknak megfelelően egy spirálon belül is megtalálják az ideális helyet maguknak a különböző fajok.

kertek 11 trend 06

kertek 11 trend 20

3. Szemet gyönyörködtető kerítések

Egy kerítésnek megvan a jól körülhatárolt funkciója: védi a terület határait és takar a kíváncsiskodó szemek elől. Az új kerti trend azonban túlmutat ezen: a kerítés szépséges műtárggyá, igazi dísszé válik. Egyre több „virágzó kerítés” jelenik meg: kúszó-mászó növényekkel futtatják be őket, így nyújtanak valóban szépséges látványt. Klemátisz, lila akác, iszalag is futhat rájuk, de 2019 egyértelműen a futórózsák éve lesz ezen a téren.

kertek 11 trend 05

4. Trendi vízi kertek

Akár halakkal teli kert tavat, mini tavacskát vagy szökőkutat tervezünk, jól tesszük: 2019-ben a víz mindenféle formában tarol a kertekben. Mi, emberek a víz csobogásából, folyásából áradó nyugalmat, játékosságot élvezhetjük, az állatok pedig itatóként használhatják: a madarak, egyes rovarok, sünik hálásak lesznek érte.

kertek 11 trend 07

kertek 11 trend 08

5. Okos kertek

A fejlődés és a technológia kilép a kertbe: hamarosan oda jutunk, hogy egy gombnyomással tudunk öntözni és füvet nyír helyettünk a robot. Egyre több okos kerti eszköz kapható az árudákban, amely akár a telefonunkkal, okos óránkkal is összeköthető.

kertek 11 trend 09

6. Inspirációk Angliából

A várva várt Chelsea-i Virágkiállításon minden évben ötleteket meríthetünk: a változatos burkolatok, dizájnos kerti bútorok, trendi virágtartók, kiegészítők előbb-utóbb hazánkba is megérkeznek.

kertek 11 trend 13

kertek 11 trend 14

kertek 11 trend 15

7. Megjelennek a száraz nyarakat tűrő növények

Egyre több a forró, aszályos nyári nap, így nem csoda, hogy megjelennek azok a növények is, amelyek jól bírják a szélsőséges időjárást. Egyre többen ültetnek például bogáncsot, amely a ’2019-es év évelője’  címet is megkapta Németországban. A szamárkenyér vagy a kék iringó szépen mutat a kertekben.

kertek 11 trend 04

8. Beltéri zöldek

A házban egyértelműen a zöld szín válik uralkodóvá: a levéldísznövények és a zöld színben pompázó szobanövények alkotják a beltéri dzsungelt. A legnépszerűbbek a nagy levelekkel díszítő fikusz fajok és a könnyezőpálma lesznek. A másik újdonság, hogy egyre több funkciót kapnak a szobanövények: nem csak díszítenek, de szűrik is a levegőt, javítják a beltéri klímát.

kertek 11 trend 10

9. Függőleges kertecskék

A függőleges kertek, amelyek remekül használják ki a helyet, nem jelentenek már újdonságot a városokban. Most viszont már a vidéki kertekben is megjelennek, raklapokból vagy palackokból építve, mutatva, hogy valóban minden felület kihasználható: a falak, a szűk oldalkertek, a teraszok széle is akár.

kertek 11 trend 17

10. Wellness a kertben

A kert egyre inkább tere a pihenésnek, üdülésnek is. Egyre elterjedtebbek az úszómedencék, dézsafürdők, jacuzzik. Szerencsére minden területre, minden pénztárcához megtalálhatóak a megfelelő modellek. Akár felfújható vagy mobil változatban is. Teret nyernek a kerti zuhanyzók, közülük is azok, amelyek a napenergia segítségével melegítik fel a vizet.

kertek 11 trend 11

11. Szuperétel saját termesztésből

2019-ben mindenféle bogyós divatos lesz, főként az áfonya, amit ún. szuperételnek is tartanak. Bár hazánkban nem könnyű termeszteni, megfelelő törődéssel megpróbálkozhatunk vele. Ne feledjük el a kiskertek régi bevált növényét, a málnát sem – a legjobb a saját termésünket csemegézni.

kertek 11 trend 12

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR