Hogyan metsszük a japán a díszcseresznyét?

Hogyan metsszük a japán a díszcseresznyét?

Az ideális időpont a virágzást követően jön el.

A japán díszcseresznye és a Higan-díszcseresznye is rajongók millióival rendelkezik. A tavasszal habfelhőbe öltöző, rózsaszín vagy fehér virágokkal díszítő fák nem csak Japánban, de világszerte népszerűek.

Minden díszcseresznyére jellemző, hogy fiatalon általában alig kell metszeni, később azonban szükség lehet a visszavágásra. Általában a díszcseresznyét a virágzást követően metszik, mert különben fennáll a veszélye annak, hogy a bimbókat levágjuk. A fajtától függően a metszés eshet tavaszra (pl. a télen virágzó Higan-díszcseresznye (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) esetében) vagy késő nyárra. Kerüljük a kihajtás utáni visszavágást, mert ilyenkor a fa keringése már beindult.

metsszuk japan diszcseresznyet 02

Nincs szükség drasztikus metszésre, a cél elsősorban az, hogy a zavaró, befelé növő vagy elhalt ágakat eltávolítsuk. Vigyünk fényt és levegőt a korona belsejébe. A szellős ágrendszerű lombozatban a levelek is gyorsabban felszáradnak, eső után kevésbé tudnak a kórokozók terjedni.

A díszcseresznye természetes úton is különböző formákat ölthet, léteznek tölcséres vagy oszlopos alakú fák, csüngő vagy kerek koronájú változatok. A karakteres habitust mindenképp hagyjuk meg és a metszéssel segítsük, hogy a fa természetesnek tűnjön.

metsszuk japan diszcseresznyet 03

Felejtsük el a vízszintes vágást, mert nagyobb a rothadás veszélye, mint a ferde vágásoknál. Mindig úgy metsszünk, hogy a vágás keresztmetszete minél kisebb legyen, így kisebb lesz a seb is. Mindig egy kifelé néző rügy felett vágjuk le az ágat és ne hagyjunk csonkokat a fán.

A kivétel erősíti a szabályt: a kis méretű fákat, például a törpe díszcseresznyét (Prunus kurilensis ‘Brilliant’) minden évben rutinszerűen, a virágzást követően megmetszik, ezzel a fiatalító vágással kerülik el a fa öregedését.

metsszuk japan diszcseresznyet 04

A díszcseresznyék gyantát termelnek, főként a bakteriális fertőzésekre reagálva. A fertőzésekhez a 10 cm-nél nagyobb átmérőjű sérülések jelenthetnek bejutási pontot, a kórokozó később a korona egész részeit elpusztíthatja. Emiatt kiemelten fontos, hogy a metszőollót, vágószerszámokat rendszeresen fertőtlenítsük!

Különösen a magastörzsű díszcseresznyéknél kell ügyelni arra, hogy ne hozzanak új hajtásokat az alap környékén. Az ún. vadhajtások egy idő után ugyanis túlnőnek a nemesen. A vadhajtásokat (amelyek az oltási pont alatt nőnek) teljesen távolítsuk el, mert a visszavágásukkal csak még erősebbek lesznek.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR