13+1 bevált szúnyogriasztó tipp

13+1 bevált szúnyogriasztó tipp

A bolti szúnyogriasztó spray-k néha elfogynak, nem kaphatók, vagy allergiát okoznak, esetleg nem elég hatásosak. Ilyenkor érdemes néhány házi praktikát kipróbálni. Íme 13+1 hatásos szúnyogűző módszer a kertbe és lakásba.

Várakozik

1. Próbáld ki a természetes, bio stb. szúnyogriasztó permeteket, tejeket, zsírokat. Ezek általában az erős szagukkal hatnak a szúnyogokra. Lehet, hogy nem annyira hatásosak, mint a kémiai riasztóanyagok, de sokkal jobbak a semminél. Mennyiséget kell belőlük használni, ha hatást akarunk elérni.

2. Párologtass erős szagú (illó-)olajokat. Próbáld ki a citrusolajat, fahéjolajat vagy teaolajat. Magadra is kenheted, gyertyás párologtatóval is teregetheted. Úgy fejti ki a hatását, hogy a szúnyogok megzavarodnak, kevésbé tudnak tájékozódni, nehezen találják meg az embert.

3. Próbálj nem izzadni, öltözz olyan ruhába, amelyben nincs meleged. Az izzadtság (az emberek által nem is érezhető) egyik komponensét ugyanis megérzik a szúnyogok és odacsalogatja őket az áldozatukhoz. Állítólag a szúnyogok csípik a sötét színű ruhákat, tehát inkább válassz világos színeket.

4. Ellenőrizd a szúnyoghálókat, nincs-e rajtuk valahol egy lyuk, egy nehezen észrevehető helyen szakadás, vagy a szélük nem vált-e el egy sarkon a kerettől. A szúnyogok gyakran a szúnyogháló rögzítése mellett, vagy egy nyitva felejtett szellőzőn keresztül hatolnak be a csábító húsokat tartalmazó házakba.

5. Ha a kertben dolgozol, vegyél hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú inget vagy pólót. Minél több részedet takarod ruhával, annál kevesebbet kell befújnod vegyszerrel. Durván szúnyogos területen takarhatod a fejed egy kapucnival vagy a nyakad egy sállal.

6. Ne költsd a pénzed elektromos szúnyogirtókra, ugyanis ezek egyáltalán nem működnek. A sejtelmes kék fényt kibocsátó, elektromossággal rovarokat sütő berendezések teljesen hidegen hagyják a szúnyogokat. Legfeljebb néhány beteg legyet és muslicát kapnak el

7. Ültess sok citromfüvet és nagyon illatos, illóolajos növényt (zsálya, rozmaring, levendula, menta) az ablakok és ajtók közelébe. Minél több az ilyen növény, annál tovább tartózkodhatsz a teraszon anélkül, hogy a szúnyogfelhő észrevenné a jelenléted. A büdöske (a név kötelez) szintén teszi a dolgát. A macskamenta szúnyogűző hatását kutatások is igazolják.

8. Használj a kertben LED lámpákat, ugyanis azok nem vonzzák a szúnyogokat. A hagyományos izzók és a fénycsövek is mágnesként gyűjtik maguk köré a rovarokat és köztük a szúnyogokat is. A legjobb egyébként, ha este egyáltalán nem világítasz a kertben.

9. Töltsd az időd a szobában addig, ameddig a szúnyogok a legaktívabbak. Maradj bent szürkületkor, hiszen nem éri meg a küzdelmet az a pár perc ebben a szúnyogokkal legsűrűbben terhelt időszakban. A hajnal és az éjszaka is kellemetlen kint, ezért inkább maradj bent.

10. Egyél sok fokhagymát! A fokhagyma szaga kiüt az ember bőrén, különösen akkor, ha folyamatosan túladagolja az ételekben. Ez a szúnyogoknak IS kellemetlen, úgyhogy kevésbé fogják csípni azt, aki fokhagymaszagú. A fokhagyma a kertben szétpermetezve vagy a bőrre dörzsölve is hatásos szúnyogriasztó.

11. Szüntesd meg a kerti szúnyogkeltetőket. Ha vannak a kertben állandóan vizes részek, például egy kerti tó vagy egy itató, akkor az folyamatosan vonzza a szúnyogokat és a lárváik a vízben fognak kikelni. A tóval nem lehet mihez kezdeni, de az itatók vizét cseréljük le naponta. Az esővízgyűjtő berendezésnek fedettnek kell lennie, különben abban is szúnyoglárvák fognak kelni. Vízzel teli vödrök és kannák ne álljanak a kertedben.

12. Nyírd gyakran a kerti füvet és tartsd kordában a sövényeket. A hosszúra hagyott fűben megmarad a nedvesség (szúnyoglárva-veszély) és a hatalmasra burjánzó bokrok és bozótok is kiváló búvóhelyet kínálnak a szúnyogoknak. Az ápolt kertben kevésbé érzik jól magukat.

13. Kíméld meg a szúnyogok ellenségeit! A kertben sok állat fogyaszt szúnyogokat. A szitakötő és a skorpiólégy nagy szúnyogfogyasztó. A madarak is eszik őket ímmel-ámmal, de a denevér két pofára falja a szúnyogot. A vízben lévő halak, ebihalak, csiborok, szitakötő-lárvák és gőték a szúnyoglárvákat fogyasztják, bár nem túl lelkesen.

Neki már annyi

Elfogási technikák

Kapd el a levegőben vagy csapd agyon a falon, légycsapóval. A taps-szerű összecsapásos módszer a legtöbb embernél rutinszerűen működik. Megvárhatod, amíg rád száll, csípni kezd, nem figyel és akkor odacsaphatsz, de ilyenkor az ujjbegyeddel is kiolthatod az életét.

Galamblelkűeknek: Ha meglátod, hogy leszáll a szúnyog valahová a lakásban, akkor boríts rá egy üvegpoharat. Ha a pohár falára száll a szúnyog, akkor a fal síkjában csúsztass a pohár alá egy papírlapot. Így elemelheted a faltól a szúnyogos poharat és kiviheted a kertbe, szabadon engedni. Hadd szálljon!

+1 tipp

Használj ventilátort a lakásban! Megfigyelted, hogy a szúnyogok szélben nem csípnek? Kutatók szerint 16 km/óra szélsebesség felett a szúnyogok visszavonulót fújnak. Állíts egy forgófejű ventit a lakásba, állítsd a legmagasabb fokozatra a sebességét és élvezd a szúnyogmentes időszakot. Ha nem zavar éjjel a folyamatos légmozgás, akkor folyamatosan járathatod. Füllesztő melegben külön finom.

Kinek van még bevált módszere? Várjuk a további tippeket lent, a hozzászólásokban! Addig is megmutatjuk, nagyüzemben hogyan irtják a szúnyogot Újpesten:

Szúnyog ellen repülő

Szúnyog ellen repülő

Szúnyog ellen repülő

Szúnyog ellen repülő

UPDATE: olvasói ötletek érkeztek! Meríteni innen lehet >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR