Bevált harci taktikák a házi szúnyogirtáshoz

Bevált harci taktikák a házi szúnyogirtáshoz

A szúnyogok ellen bevethető legjobb módszereket mutatjuk be, kitérve a szúnyogűző növényekre és a szúnyogok kerti és házi életének pokollá tételére. Nincs kegyelem, háború van!

A leghiggadtabb emberből is vérszomjas gyilkos válik egy aprócska szúnyog láttán-hallatán. A népszerűtlenségi ranglistán a szúnyogok holtversenyben állnak az élen a legyekkel és a patkányokkal. Kevés dolog szól a háztáji jelenléte mellett, persze tudósok állítják, hogy hatalmas szerepük van az ökológiai egyensúly fenntartásában, de erről a legtöbb ember hajlamos megfeledkezni, amikor véresre vakarta magát egy nyári éjszaka után.

Vannak, akik tűzzel-vassal, ágyúval, haladó kémikus-szettel, géppuskával, harci repülővel, ráolvasással és egyéb népi praktikákkal kívánják a szúnyogtársadalom méretét általuk megfelelőnek ítélt szintre csökkenteni. Persze egy próbát mindegyik megér, azonban nem árt tudni, hogy a nyomkövető rakétánál kevésbé drasztikus módszerekkel is célhoz érhetünk.

Szúnyog

A hadviselés egyik alapszabálya:

ismerd meg az ellenséget! Fontos tudni, hogy a szúnyogoknak a szaporodáshoz állóvízre van szükségük, úgyhogy elsősorban a szülőszobákat kell felszámolni, ami elsőre elég lelketlen dolognak tűnik, de a kifejlődött szúnyoghadat sokkal nehezebb kezelni. Mivel egy használaton kívüli, esővízzel teli locsolókanna is több száz szúnyogporonty felnevelésére alkalmas, ezért figyeljünk oda, hogy a kertben ne legyenek vízzel teli edények. Ha mégis vannak, akkor dobjunk a vízbe szúnyoglárva-irtó tablettát, melyet mezőgazdasági boltokban beszerezhetünk.

Persze a belvizes területek mintha direkt szúnyogok miatt fejlesztette volna ki a természet, azonban ezek ellen nem tehetünk semmit.

 

A kertitó-tulajdonosoknak

is nagy a felelősségük, mert a dísztavakban előszeretettel alapítanak családot ezek a vérszívók, hogy sok kis szúnyoggal örvendeztessék meg a világot. Ha már megtörtént a baj, és van sok millió szúnyogbébink, akkor javíthatunk a helyzeten, ha a tóba falánk halakat telepítünk (nagyméretű tóba tökéletes választás a Koi ) vagy levegőztető szűrőt vásárolunk. Ezzel akár teljesen szúnyoglárva-mentesen tartható a vízfelület.

Nem csak esztétikai okokból kell levágni a füvet a kertben, hanem már csak azért is, hogy elkerüljük a szúnyogok önkényes lakásfoglalását. A térdig érő gazon kívül kevés hely alkalmasabb számukra az éjjeli vérszívás okozta fáradalmak kipihenésére.

A szúnyogok napkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak,

ilyenkor inkább maradjunk a lakásban (vagy zárkózzunk betonszarkofágba). Ha mégis a természetet választjuk, vegyünk fel űrruhát, mert a szúnyogok elképesztő vastagságú ruhadarabokon keresztül is képesek eredményes támadást végrehajtani. Persze ha nincs kéznél, akkor megteszi a hosszú ujjú felső és hosszúnadrág is, valamivel jobb, mint a semmi.

Kiegészítésként használhatunk mindenféle szúnyogűző kencét és sprayt is. A sötét szín különösen vonzó a moszkitók számára, ezért inkább világos ruhába bújjunk. Ha másért nem, azon könnyebben észrevesszük és lecsapjuk a kis zuhanóbombázókat.

A verandán sokat segíthet, ha citromfüves gyertyát égetünk vagy füstölőt gyújtunk. Sokat levon a dolog értékéből a tény, hogy hatása sajnos csak közvetlenül a gyertya, illetve a füstölő közelében érezhető, de legalább megtettünk mindent, ami emberileg lehetséges.

Szúnyog

További szúnyogriasztó növények

a babér, levendula, menta, fokhagyma, körömvirág, bazsalikom, oregánó és a már említett citromfű is. Ha körbe vesszük magunkat ezekkel az illatos fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré. Valószínűleg akad majd olyan kevésbé jól tájékozott egyed, amelyik nem tudja, hogy ettől neki illenék továbbállni, de abból biztos kevesebb van.

A kertbe a következő illatos növényeket ültethetjük, amelyek ugyancsak távolságtartásra késztetik a vérszívókat:

Barátcserje - Vitex agnus-cactus
Páfrányfenyő - Ginkgo biloba
Szivarfa - Catalpa bignonioides
Illatos muskátli - Pelargonium odoratissimum
Kakassarkantyú - Plectranthus
Eukaliptusz - Eucalyptus sp.

Végül ne feledkezzünk meg háziállatainkról sem:

a tengerparton, mediterrán országokban gyakoribbak a szúnyogok okozta veszélyes betegségek. Nálunk csak most kezd ismertté válni, hogy a kutyák és macskák szívében élő parazitákért is ezek a vérszívók a felelősek. Mivel a betegség megelőzhető, forduljunk állatorvoshoz és kérjük ki tanácsát!

További 13+1 tipp a szúnyogok ellen >>

Olvasóink szúnyogriasztó praktikái >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR