A lilaakác metszése, avagy hogyan alakítsuk a népszerű kúszónövényt?

A lilaakác metszése, avagy hogyan alakítsuk a népszerű kúszónövényt?

A lilaakác esetében sem kell félnünk elővenni a metszőollót.

Ha már egyszer egy olyan festőien szép növénynek adtunk helyet a kertünkben, mint a lilaakác, egészen biztosan nem szeretnénk egy csapnivaló metszéssel tönkretenni. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy a visszavágásakor az alábbiakban leírt útmutató szerint járunk el. Következzen részletesen, hogyan érdemes elvégeznünk a lilaakác metszését!

lilaakac metszese 02

A lilaakác metszése lépésről lépésre

Mindenekelőtt kezdjük a legfontosabbal, azaz azzal, mikor is szokás a lilaakácot megmetszeni? Vissza lehet metszeni egyrészt télen, majd a nyár derekán is. A nyári metszést az elvirágzás után körülbelül két hónappal célszerű megejteni.

Ami a lilaakác metszésének mikéntjét illeti, azt kell szem előtt tartanunk, hogy a rendszeres metszés célja, hogy egyrészt ésszerű határok között tartsuk a növény erőteljes növekedését, terjedését, másrészt újabb és újabb virágzásra serkentsük. Az aktuális idény friss hajtásait három rügyre vágjuk vissza. Ezekből fognak az elkövetkező szezonban kifejlődni a leveles hajtások, illetve a virágbimbók.

lilaakac metszese 05

A csúnyán túlburjánzott lilaakácot szintén érdemes megmetszenünk. Ebben az esetben gyakorlatilag olyan mértékben nyírhatjuk vissza, amennyire csak szeretnénk, hogy akár egy mindössze 90-100 cm magas növényt kapjunk végeredményül. Ezzel elérhetjük, hogy a következő tavasszal szép, életerős hajtások törjenek elő a megmaradt ágakból. Az ilyen nagy mértékű visszametszés esetén nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a nem elhanyagolható részletet, hogy ezt követően néhány évig, a növény teljes megújulásának befejeztéig, nem számíthatunk virágzásra.

lilaakac metszese 03

A lilaakác megmetszése után előfordulhat, hogy egy-két vastagabb ág elszárad, de emiatt nem kell különösebben aggódnunk. Az élettelent ágdarabokat legjobb tőből kivágni vagy kifűrészelni, hogy ne legyenek útban. Néhány ág elvesztése még messze nem jelenti a növény végét, így ijedtségre semmi ok: óhatatlanul megtörténik, a metszés velejárója, mi magunk nem sok mindent tehetünk ennek megakadályozására.

A lilaakác metszésével kapcsolatban időnként felmerül, hogy egy erős visszametszéssel végső soron azt is elérhetjük, hogy egy idősebb tő, amely egy ideje már nem hozott virágot, újra virágba boruljon. Bár erre száz százalékos garancia nincsen, mindenesetre érdemes lehet megpróbálni, hiszen veszítenivalónk nincsen. A lilaakác visszavágásával ugyanis új hajtásnövekedésre késztetjük a növényt, az új hajtásokon pedig előbb-utóbb virágrügyek is megjelennek. Lehet, hogy nem azonnal, hanem pár évbe is beletelik, míg elérjük a kitűzött célunkat, azaz az újbóli virágzást.

lilaakac metszese 04

Vannak kertészek, akik az idősebb lilaakác gyökereit egy ásó segítségével kurtítják meg. Ezt azzal a meggyőződéssel teszik, hogy a beavatkozás nyomán a növény több tápanyagot lesz képes a talajból felszívni, ennek eredményeként pedig virágoz hozni. Ezzel a művelettel kiirtani nem fogjuk tudni a növényt, így itt is azt tudjuk elmondani, hogy a várva várt virághozam érdekében érdemes lehet megpróbálkozni ezzel a módszerrel is.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR