5 alattomos kártétel a kertben és a rájuk figyelmeztető jelek

5 alattomos kártétel a kertben és a rájuk figyelmeztető jelek

Hogyan hívják fel a kerti növényeink a figyelmünket a bajra? Íme egy kis segítség, hogy mire következtethetünk a lyukas, hervadt, sárguló levelekből és a növények körüli egyéb apró jelekből.

Szeretett és aprólékos gonddal karbantartott kertünk beszél hozzánk - feltéve, ha értünk a nyelvén. A levelek, a gyümölcsök és a zöldségek, de még a kert talaja is beszédes lehet; időnként vészjeleket is leadhat. Figyeljünk hát ezekre a jelekre, és ha szükséges, cselekedjünk időben!

1. Lyukas levelek

A kisebb lyukak (mintha apró sörétek ütötték volna azokat) azt jelzik, hogy földi bolhák nassoltak belőlük. Ezek az apró lények bolha módjára levélről levélre ugrálnak. A kifejlett gazdanövényt ugyan nem pusztítják el, de a gyökérzetből lakmározó lárváik betegségekre teszik hajlamossá a megtámadott és ezáltal érzékennyé vált növényt.

Az ágyást fedjük be mulccsal, ezzel megakadályozhatjuk a lárvák megjelenését. Egyes kalandvágyó kertészek szó szerint leporszívózzák a kis kártevőket a levelekről - ezt a műveletet azonban többször is meg kell ismételni (de egyébként, ki az, aki szeret porszívózni?).

Ha a leveleken lévő lyukak íveltek és kacskaringós vonalúak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az aknázómoly lárvái rágták azokat. Téli lemosó permetezéssel a fán áttelelő alakok elpusztíthatók. Erős fertőzésnél, amikor már levelenként 2-3 akna is előfordul Neemazal, Dipel mellett Dimilin, Trebon, Runner, Actara, Mospilan rovarölő szerek alkalmazhatók.

2. Hervadt levelek

Ez a jelenség mindenekelőtt jelezheti az elégtelen vízelvezetést, a kiszáradt gyökérzetet vagy a túl sok napsütést. Először tehát ezeket a lehetséges okokat vegyük számba, mielőtt kártevők után kezdenénk kutatni.

Ha mindezeket sikerült kizárnunk, nézzük meg, nincsenek-e a növényen levéltetvek - ezek ugyanis talán a leggyakoribb kerti kártevők. A pár milliméter nagyságú és leggyakrabban zöld színű levéltetvek szó szerint kiszívják az életet a növényből.

Ezeket el lehet távolítani kézzel, vízpermetezővel (addig ismételve a permetezést, amíg a levéltetvek végleg el nem tűnnek), továbbá levéltetű elleni sárga lapokkal csapdákkal vagy vizes-szappanos oldattal.

3. Megsárgult, megbarnult foltos levelek

A levelek színének megváltozása gombabetegségek támadására utalhat. Ilyen lehet például a feketefoltosság, ami a nevével ellentétben a levelek megsárgulásával jár. A levélrozsdától szintén csúnya (lásd a legfelső képen a körterozsdát), beteg színűvé válik a növények levele. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy eltávolítjuk a fertőzött levélzetet, esetenként az egész növényt. Dobjuk a szemétbe, mert az ilyen levelek komposztálásra nem alkalmasak!

4. A levelek alatt rejtőző rovartojások

A jó hír, hogy a kerti növények levelei alatt rejtőző tojásokat el lehet távolítani. A rossz hír, hogy erre a munkára a téli hónapok a legalkalmasabbak. Fordítsunk különös figyelmet azokra a területekre, ahol az előző évben a legnagyobb kártételt tapasztaltuk.

Már kikeltek

Tavasszal vizsgáljuk meg alaposan az új leveleket, hogy vannak-e a fonákjukon rovartojások. Késlekedés nélkül szedjük le azokat és dobjuk a szemétbe.

Vizsgáljuk meg a talajt is, hogy nem találunk-e kis, kerek csigapetéket.

5. Csiganyomok

Az ezüstösen csillogó nyomvonalak csigák jelenlétére utalnak. A bosszantó puhatestűek az árnyékos, nedves helyeket kedvelik, és ha nem avatkozunk közbe, csúnya pusztítást vihetnek végbe a kertben.

 Meztelen csiga

Gyűjtsük össze őket akár egyesével. Csigacsapdát is állíthatunk nekik: egy kerek, alacsony konzerves dobozt csaliként töltsünk meg sörrel, és kissé a földbe mélyesztve rakjuk ki a csigáknak, hogy megtalálják és megmártózzanak benne. Miután elkaptuk őket, a kertektől távol szabaduljunk meg tőlük. Figyeljük meg, mely növényeinket kedvelik a leginkább, és azok körül tartsunk rendszeres őrjáratot. A csigacsapdákról részletesen itt írtunk >>

Készüljünk hát fel előre a kerti kártevők és növénybetegségek elleni küzdelemre. Növényeink meg fogják hálálni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR