Mi okoz kárt a kertem talajában? A cserebogár

Mi okoz kárt a kertem talajában? A cserebogár

'Cserebogár, sárga cserebogár...' Míg a költőben nosztalgikus érzelmeket vált ki, addig a kertészkedők bosszúsággal gondolnak erre a minden gyökéren átgázoló kártevőre és a 'pajor' kifejezés szitokszóként hagyja el a szájukat. Hogyan védekezzünk?

Veteményben, magaságyban

Veteményesek és magas ágyások talajaiban ugyanazok a kártevők és kórokozók élnek, gyakran okoznak kellemetlen, esetenként kivédhetetlen problémát a kertekben.
A megoldás nehézségét az okozza, hogy a jelenség, a károsítás hosszú ideig rejtve marad, hiszen a talajba nem látunk, csupán a növények elváltozására figyelünk fel. Ebben a stádiumban azonban az elhárítás már nem lehetséges, csupán annak továbbterjedését tudjuk megakadályozni.

Cserebogarak és lárvái (pajorok)

Több cserebogár faj él hazánkban, mindegyik kártevő: a bogarak tavasszal a fák, bokrok leveleivel táplálkoznak, azok leveleit rágják. Rendkívül falánk, nagytestű állatok. Legelterjedtebb faja a májusi cserebogár. A cserebogarak tojásaikat a talajba helyezik el, ott kelnek ki a lárvák, fejlődésük több évig tart. Ez alatt a talajban élő növények gyökereit rágják, károsítják erős rágó szájszervükkel, azokkal táplálkoznak.

Lárvaként

A sérült gyökérzetű növények lankadnak, hervadnak, majd elhalnak. A pajorok mozognak a talajban, új, ép növényt keresnek, valamint nedves talajfoltokat. A már károsított, lankadt növényt otthagyják. A pajorok a talajban telelnek mélyre húzódva, majd tavasszal, a talaj felmelegedésével feljönnek a gyökerek zónájába. Bár szinte minden növényt fogyasztanak, vannak kedvenceik: különösen kedvelik a szamócát, málnát, a zöldségfélék palántáit és gyakran életerős nagy gyümölcsfák kipusztulását is okozzák a gyökereik elrágásával.

Ott lapul a dryviton

Hogyan védekezzünk?

A bogarak rajzásakor reggel, amikor a bogarak még dermedtek, a fakorona rázásával számos bogár lepotyogás után könnyen összegyűjthető, egyedszámuk ritkítható. A veteményes kert ásásakor kifordult lárvákat össze kell gyűjteni és állatokkal (baromfi, teknősbéka, madarak) meg lehet etetni, kitűnő fehérje forrás részükre. A palánták kiültetése előtt 2-3 héttel a talajban élő pajorok és egyéb talajlakó lárvák összegyűjtésére, csalogatására javasolt "csali" palánták vagy felébe vágott burgonyagumók ültetése a területre elszórtan. A már aktív, de éhes lárvákat a beültetett növények illata odavonzza, s pár nap múlva a növényekkel együtt a pajorok is eltávolíthatók.

Ez pedig a kalló cserebogár

Talajban élő bogarak, lárvák ellen hatásosak a Beauveria rovar-patogén gombát tartalmazó biológiai hatású készítmények, például Bora. A készítményt a talajba kell juttatni, a talajt nedvesen tartani, a gomba a megtalált rovart megtámadja, azon felszaporodik, elpusztítja. Forgalomban van Nematop néven a talajban élő lárvákat pusztító hasznos fonálférgeket tartalmazó készítmény, mely kedvező hatását a fiatal, még kisméretű alakoknál éri el.

A hagyományos talajlakó rovarok ellen engedélyezett növényvédő szer a Force 1,5 G, melyet a kiültetett növény gyökeréhez a növény sorába kell kijuttatni vetés vagy ültetés előtt.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR