Így nem dől be a palánta a gombának

Így nem dől be a palánta a gombának

Palántanevelés közben sok veszély leselkedik leendő növényeinkre. Az első támadás a talajból jöhet. Küszöböljük ki ezt a buktatót, leírjuk, hogyan.

A betegség neve: palántadőlés

Talajban élő gombafajok (Fusarium, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Thielaviopsis stb.) okozzák a palántadőlés betegséget. A csírázó magvak még a talajban elhalhatnak, később a kikelés után a csíranövények szártöve elvékonyodik, megbarnul, és a kis palánták eldőlnek, elfekszenek a földön. Zöldségek és dísznövények magvetését egyaránt megtámadják, foltokban szokott a pusztulás fellépni. A túl nedvesen és nem megfelelő hőmérsékleten tartott palántáknál - fertőzött talaj esetén - 4 leveles korig számíthatunk károsítására.

Itt már beteg a növényke

Védekezés

A zöldségfélék hőmérsékleti igénye különböző. Az adott növény csírázásához optimális körülmények között tartva a betegség fellépése visszaszorítható. Szabadföldi területek talajának kórokozói ellen a Mycostop, a Constans, a Polyversum biológiai növényvédő szerek, talajkondicionálók vannak forgalomban.

Csávázott magvak védettek a kórokozók támadásaival szemben. Államilag ellenőrzött és forgalmazott magvakat általában csávázva forgalmazzák, érdemes ezeket előnyben részesíteni.

Ellenőrzött vetőmag

A házi palántaneveléshez a talajt 90-95 °C fokos hőmérsékleten gőz jelenlétében legalább 30 percig tartva mentesíthetjük. Ezek a körülmények a talajban minden élő szervezetet elpusztítanak. A kikelt magvetést Dithane vagy bármelyik más mankoceb hatóanyagú gombaölő szer 0,2-0,3 %-os oldatának áztatás szerű beöntözésével megvédhetjük a fertőzéstől, a kártételtől.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR