5 ok, amiért ne dobd szemétbe a tojáshéjat

5 ok, amiért ne dobd szemétbe a tojáshéjat

Bemutatjuk, mennyi minden érdekes otthoni, kerti felhasználása lehet a konyhai hulladékként számon tartott tojáshéjnak.

Mindenekelőtt már jó előre kezdjük el a tojáshéj összegyűjtését. Igen hasznos a kertben, kiváló tápanyagforrás a növényeknek, illetve segít a kártevők elleni természetes védekezésben. Tavasszal az apróra zúzott tojáshéjat többféleképpen is felhasználhatjuk. Ezekből a felhasználási módokból mutatunk be az alábbiakban ötöt.

Sokan már télen megkezdik a tojáshéj félrerakását. Egyszerűen öblítsük le és gyűjtsük egy fedetlen tálban, hogy ki tudjon száradni. Semmilyen szaga nincs, így nem kell tartanunk az esetleges kellemetlen szagok miatt. Ha tele a tál, a tojáshéjakat fakanállal törjük apró darabokra, így helyet szabadítunk fel a további tojáshéjaknak.

#1  A tojáshéj mint tápanyagforrás

Míg a nitrogén, a foszfor és a kálium a leginkább létfontosságúak a növények egészséges növekedéséhez, a kalcium szintén elengedhetetlen a sejtfalak felépítéséhez. A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló módja annak, hogy ezt az ásványi anyagot kijuttassuk a talajba. Ehhez darálóban daráljuk meg vagy mozsárban törjük össze, majd dolgozzuk bele a talajba. Mivel több hónapot is igénybe vehet, amíg a tojáshéj lebomlik és a növény a gyökerein keresztül hasznosíthatja azt, tanácsos a tojáshéjat már ősszel beledolgozni a talajba. Tavasszal pedig szükség szerint további összetört tojáshéjat juttathatunk ki.

Hasonlóképpen, az egyéb szerves anyagokkal kevert, finomra zúzott tojáshéj az ültetőgödörbe szórva hozzájárul az újonnan elültetett növény fejlődéséhez. (A paradicsom például különösen kedveli a kalciumot.) Ha izgalmas kerti koktélt szeretnénk mixelni újrahasznosított anyagokból, a tojáshéjat keverjük össze kávézaccal, amely igen gazdag nitrogénben.

Végül, a tojáshéj csökkenti a talaj savasságát és levegőssé teszi azt.

#2  A tojáshéj mint palántázóedény

Mivel a tojáshéj biológiailag lebomlik, kiváló, hulladékot nem termelő palántázóedény válhat belőle. Ehhez rakjuk félre a mélyebb tojáshéjakat. A héjakat sterilizáljuk forró vízben vagy 30 percre 200 fokos sütőbe téve. (Ha mondjuk sült csirke készítése után a kihűlőben lévő sütőbe tesszük a tojáshéjakat, fölös energiafelhasználás nélkül sterilizálhatjuk azokat.)

Ezután egy szöggel vagy árral fúrjunk egy-egy kis lyukat a tojáshéjak aljába vízelvezetés végett. Töltsük meg palántafölddel és ültessük el a magokat a csomagoláson feltüntetettek szerint. Miután a magok kihajtanak, ültessük ki a növényt tojáshéjastól a kertbe, vagy pedig ültessük át egy nagyobb cserépbe, miután a tojáshéjat a növény körül óvatosan összeroppantottuk. A fejlődő gyökerek a repedéseken keresztül fognak kijutni földbe, a tojáshéj pedig továbbra is tápanyagot biztosít a növénynek és a környező talajnak, míg végül természetes úton lebomlik.

Mi korábban pozsgás növényeket ültettünk bele: http://hobbikert.hu/magazin/mini-sziklakert-keszult-tojashejbol.html

Pozsgás növények

#3  Tojáshéj a kártevők elleni védekezésben

A kerti talajra szórt, finomra zúzott tojáshéj segít távol tartani a különböző kártevőket, aprókat és nagyobbakat egyaránt. Egyes kártékony jószágok például kifejezetten irtóznak a tojásfehérje szagától, így esetenként a tojás belsejét is felhasználhatjuk. Jó azonban tudni, hogy egyes rágcsálók viszont kedvelik a tojás illatát. Így külön megfontolást igényel, ha a ház közelében ezt a módszert szeretnénk bevetni.

Számos kertész használja az összetört tojáshéjat a házas és meztelen csigák távol tartására. Bár a tapasztalatok szerint ez a módszer sem mindenható a kellemetlen puhatestűek ellen.

Így védekeztünk tojáshéjjal a csigák ellen: http://hobbikert.hu/magazin/tojashejzuzalek-a-kertben.html

Csiga ellen

#4  A tojáshéj mint madáreledel

A növényekhez és az emberhez hasonlóan a madarak szervezete is hasznosítja a kalciumot, különösen a nőstény madarak, amelyek kalciumigénye a tojásrakás előtt és után is megnő. A madáreleség elkészítéséhez először sterilizáljuk a tojáshéjakat a például sült készítése utána kihűlő sütőben. Ezt követően törjük a tojáshéjat finomra és szórjuk bele a madáreleséget alkotó magkeverékbe.

#5  A tojáshéj mint talajtakaró

A kagylóhéjhoz hasonlóan a tojáshéj is felhasználható talajtakaróként a kertben, például ha a kert többi részétől elütő, különleges hatást szeretnénk elérni vele. Ha elég tojáshéjat gyűjtöttünk össze, a tojáshéj alkotta talajtakaró réteg elég vastag lehet ahhoz is, hogy a gyomok előretörését is megakadályozza.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR