Gondban a balkonkertész: a cserepes mentán furcsa élősködő jelent meg

Gondban a balkonkertész: a cserepes mentán furcsa élősködő jelent meg

Megcsúnyult az erkélyen nevelt menta levele.

Megtörténhet, hogy az erkélyen nevelt mentán megjelenik valamilyen furcsa "élősködő", amely nem átlyukasztja a levelet, hanem olyan, mintha járatot fúrna benne. Ilyenkor persze azonnal oda az öröm, hogy a bokor ilyen gyorsan milyen szép nagyra nőtt... most pedig kiterjedt, szürke foltok csúfítják el a leveleket.

Vajon meg lehet ezt szüntetni?

menta aknazomoly 02
Kiss Gabriella

Rendszerint az aknázómolyok lárvái készítenek járatokat a levelek bőrszövete alatt. Ez is ilyen kártétel. A gond jelen esetben a védekezéssel kapcsolatban az, hogy a menta szinte minden levele fertőzött, így nem fogyasztható. Ha gyógynövényként kívánjuk a növényt felhasználni, nem javasolt rovarölő szeres permetezés, csak vegyszermentes megoldás: vágjuk vissza a bokrot kb. fele méretig, majd a rajta lévő valamennyi fertőzött levelet csípjük le és dobjuk a kukába. A bokor hamarosan új leveleket fog növeszteni, amelyeket már reményeink szerint az aknázómoly nem támad meg.

Az aknázómolyok sok különböző növényt megfertőzhetnek, így célszerű végignéznünk a többi növényt is. Ha találunk rajtuk is, a fertőzött leveleket távolítsuk el.

A levélben élő lárva ellen a Mospilan felszívódó hatású rovarölő szer lenne hatásos, mivel az a növényi szövetekbe is behatol, oda is, ahol az apró lárvák rágnak és élnek.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR