Ne hagyjuk, hogy ő egye meg a málnánkat – szabaduljunk meg a kis málnabogártól

Ne hagyjuk, hogy ő egye meg a málnánkat – szabaduljunk meg a kis málnabogártól

Az almán is károsíthat.

Sérülést, károsodást látunk a málna virágrügyein? Figyeljünk oda, eláruljuk, hogy ki a fő bűnös!

A kis málnabogár (Byturus tomentosus)  mindössze 5 mm nagyságú, de mégis sok kellemetlenséget okozhat. Virágokat fogyaszt, a sárgásbarna felnőtt példányok előszeretettel táplálkoznak a levél- és virágrügyeken, nem csak a málnán, de a szedren és a galagonyán is. Ennek következtében a fejlődő gyümölcsök kicsik maradnak, vagy deformáltak, torzak lesznek.

malnankat ne hagyjuk 02
(Janet Graham)

A nőstények a petéket a rügyekre rakják, az ebből kikelő lárvák így rögtön megkezdhetik pusztításukat, zavartalanul rághatják belülről a gyümölcskezdeményeket. Csak a sértetlen gyümölcsök tudnak fejlődni és pirosra érni.

A kis málnabogár imágói az időjárástól függően májustól június végéig aktívak, ekkor teszik le a petéket. A tojásrakástól a kikelésig általában 10 nap telik el. Ezután a lárvák kb. 40 napig táplálkoznak és fejlődnek, majd a földre potyognak és bebábozódnak, kifejlett egyedként telelnek át. Ezt a fejlődési ciklust próbáljuk leállítani annak érdekében, hogy a következő évi fertőzés alacsonyabb legyen.

A fertőzés visszaszorításához a lárvákat rázzuk le a bokorról egy ruhára vagy vödörbe, amikor megjelennek. Amennyiben ez túl körülményes, fekete fóliát is teríthetünk a málnák alá, és a lepotyogó lárvákat összeszedhetjük, így azok nem tudják magukat a talajba ásni.

A kis málnabogár természetes ellenségei a kertben a sünök, madarak, cickányok – amennyiben segítünk ezeknek megfelelő életteret találni, akkor a málnabogár elleni védekezés terén is sokat teszünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR