5 szobanövény, amely szépséges, színes leveleivel díszít

5 szobanövény, amely szépséges, színes leveleivel díszít

A szobanövények nem csak virágaikkal vagy zöld lombozatukkal díszíthetnek, de akár színes leveleikkel is. A dekoratív, színes levélzettel rendelkező fajok különféle formákkal és árnyalatokkal vonják magukra a figyelmet.

Csíkok és pettyek

A szemet gyönyörködtető levél lehet pöttyös, csíkos, különféle mintázatokkal rajzolt, fehér, sárga, narancs, rózsaszín, vörös, lila. Annak érdekében, hogy minél színesebb legyen a levele, annál világosabb helyen kell a növénynek állnia, ugyanakkor ne kerüljön közvetlen napfényre, mert az száraz foltokat okozhat a leveleken.

Ismerjük meg a legszebb, színes levéllel díszítő szobanövényeket:

Zebralevél

A Kolumbia trópusi esőerdejeiből származó zebralevél feltűnő levélmintázata részbe zöld, részben vöröses lila, fehér vagy rózsaszínes árnyalatú A ‘Beauty Star‘ fajta levélrajzolata ℃különösen szép. Az egész évet egy világos-félárnyékos helyen szereti tölteni, közvetlen napfény nélkül. Lehetőleg meleg, 23-25℃ legyen a szobában és télen se essen a hőmérséklet 15℃ alá. Annak érdekében hogy a gyökerei ne fázzanak meg, használhatunk fából vagy parafából készült alátétet. Ne álljanak pangóvízben a gyökerek.

szepseges szines leveleivel 03

Kétszínű tarkalevél

A Közép- és Dél-Amerikából származó kétszínű tarkalevél szív alakú levelei fajtától függően mélyvöröstől rózsaszínig, zöldes fehérig, sőt ezüstösig árnyaltak lehetnek. Az érzékeny szobanövény páradús levegőt igényel, és 21-26℃ közötti hőmérsékletet. Teljes napon száraz foltok képződnek a leveleken, az ideális számára a félárnyékos hely és a keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány. Rendszeresen friss vízzel locsoljuk, de ügyeljünk arra, hogy az szobahőmérsékletű legyen, ne túl hideg. Locsolás előtt várjuk meg, amíg a közeg kiszárad.

szepseges szines leveleivel 02

Zebrapletyka

A trópusi és szubtrópusi őshazából, Közép- és Dél-Amerika erdejeiből származó zebrapletyka a nevéhez híven csíkos mintázatú leveleivel díszít. A hegyes-ovális levelek fehér-ezüstös csíkozásúak, a fonákjuk pedig sötét borvörösre színeződött. A legszebben egy fellógatott kosárban érvényesülnek csüngő hajtásai. Világos, szellős helyet igényel, közvetlen napsütés nélkül. A helyiségben lehetőleg meleg legyen, de a 20℃ már tökéletesen megfelelő. Télen némileg hűvösebb helyre is kerülhet (12 és 15℃ közé). Meghálálja, ha a gyökérlabdáját mindig kicsit nedvesen tartjuk és mészben szegény vízzel permetezzük.

szepseges szines leveleivel 04

Pettyeslevél (szeplősarc)

A pettyeslevél leveleit pirosas, rózsaszín vagy fehér foltok, pöttyök borítják. A Madagaszkárból származó növény kedveli a meleget, ideális számára a 21℃. Világos, de ne túl napos helyre tegyük. Gyökérlabdáját tavasztól őszig lehetőleg nedvesen tartsuk, a téli hónapokban kevesebbet öntözzük. A leveleket rendszeresen permetezzük szobahőmérsékletű vízzel.

szepseges szines leveleivel 06

Kroton (csodacserje)

A levelei változatos alakúak, fényesek, bőrneműek, különféle színekben pompáznak a sárgától a narancs-vörösön át a liláig. A kutyatejfélék közé tartozó növény a levelekben és a hajtásokban tejnedvet tartalmaz, ami irritáló hatású lehet. Világos helyet kedvel, magas páratartalommal, közvetlen napsütés nélkül. Ne legyen túl hideg se a helyiségben, a legjobb, ha 20℃ körül van a hőmérséklet. Télen a növény nyugalomban van, kb. 16℃-os hőmérsékletű szobában. Különösen nyáron igényel sok vizet, és párát, emiatt ajánlott rendszeresen permezetni és időnként nedves ronggyal áttörölgetni a leveleket.

szepseges szines leveleivel 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR