Télen szedjünk dugványt a tarka, mutatós krotonról

Télen szedjünk dugványt a tarka, mutatós krotonról

Nem bírja a huzatot és a hideget.

A kroton (Codiaeum variegatum)  színes leveleivel bármely lakásnak díszévé válik. A mutatós szobanövény a kutyatejfélék családjába tartozik. Különféle formájú és színű levelekkel rendelkező változatok kaphatók: létezik foltos, csíkos, pöttyös, sárga, narancs, piros, zöld, rózsaszín, lila, krémszínű mintázatokkal díszített.

krotonrol dugvanyt telen 04

A kroton Délnyugat-Ázsia, Indonézia, India területén őshonos. A növény feltörő növekedésű, akár a 2 méteres magasságot is elérheti, ha jól érzi magát, nálunk is bokrocskává fejlődhet. Tartása azonban nem egyszerű, főként fiatalon kényes, igényes.

A kroton meglehetősen kedveli a meleget és a fényt, világos, napos helyen érzi jól magát. Csak így tudnak a levél szép színei teljesen kifejlődni. Ezért van az, hogy télen általában zöld leveleket hoz a növény, amelyek újra színeződnek, amikor a nap jobban süt és a nappalok is hosszabbak lesznek. A déli tűző naptól azonban óvni kell.

krotonrol dugvanyt telen 02

A hideget nem bírja, a 15 °C alatti hőmérsékletet már nem viseli el. Nem jól tolerálja a huzatot és az ingadozó hőmérsékletet sem. A nem megfelelő körülményekre a leveleinek hullatásával, barnulásával válaszol.

A földjét semmiképp se hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon a vízben. Az egyenletesen nedves föld jó a kroton számára. A víz ne legyen sokkal hidegebb a levegő hőmérsékleténél, mert gyökerei érzékenyek. A párás meleget nagyon szereti, így naponta permetezzük vagy tegyük kavicstálcára.

Ha megvágjuk, fehér tejnedvet ereszt, amely mérgező, allergiás reakciót, bőrgyulladást, duzzanatot okozhat. Emberre és állatra is veszélyes a fogyasztása, ezért kisgyerekek és háziállat közelében ne tartsuk!

krotonrol dugvanyt telen 03

A kroton legjobban akkor szaporítható, amikor kinn hideg van, vagyis a január, a február és a március a legideálisabb időpont a dugványok szedéséhez.

A levágott hajtásokat dugjuk a földbe. Ügyeljünk arra, hogy a kis hajtások megeredéséhez és növekedéséhez 30 °C körüli hőmérséklet és magas páratartalom szükséges.

Tavasszal érdemes átültetni, ha kinőtte a cserepét, legalább kétévente. Legjobban a tápdús, laza, enyhén savanyú közeget kedveli. Virágai szeptember-októberben nyílnak. Nyáron a heti, télen a 2-3 heti tápoldatozást meghálálja, de a túlzásba vitelétől elszíneződhetnek, elszáradhatnak levelei. Az elszáradt, fonnyadt leveleket és virágszárakat vissza kell vágni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?