5 tipp a tökéletes kerti fészerhez, házikóhoz

5 tipp a tökéletes kerti fészerhez, házikóhoz

Kis tér, több funkció.

Egy kerti házikó számos funkciót kaphat. Lehet a palántázás helye, szolgálhat tárolóként, dolgozószobaként, pihenőhelyként, de akár nyári konyhaként vagy fedett buliszobaként is. Napjaink fészerei már gyakran nagyobbak, kényelmesebbek, többfunkciósak, valóságos kis lakóházak, alkalmazkodva az igényekhez.

Az alábbi tanácsokat megfogadva hasznos kis fészert, házikót hozhatunk létre:

1. Tartsuk be az előírásokat, szabályozásokat

A saját kertünkben történő építkezéskor is be kell tartani a szabályokat. Mindenekelőtt fontos a méret, előfordulhat ugyanis, hogy bizonyos nagyságú épületeknél még építési engedélyt is kell kérni. Ezért informálódjunk előre, hogy ne kelljen esetlegesen később lebontani a házikót. Az alap szilárd és tartós legyen, ezt a legtöbbször betonból öntik.

2. Ne feledkezzünk meg az anyag kezeléséről

Maga a ház leggyakrabban fából, esetleg kőből vagy műanyagból készül. A fenyőből épült változatok mutatósak, azonban a fát rendszeresen ápolnunk, kezelnünk kell. Mivel egy természetes anyag, jól bírja az időjárás viszontagságait és hosszú távon is jól fenntartható. A rendszeres karbantartás mellett nem fakul a színe, nem penészedik, nem veszi fel a vizet, tartósabb marad. A padlóléceket még összeszerelés előtt impregnáljuk, mert később nem lesz rá lehetőségünk.

kerti feszer haziko 02
Fabrice Florin

3. Válasszuk a megfelelő méretet

Felépítés után frusztráló lehet, ha túl kicsi vagy túl nagy a ház és már nincs lehetőségünk változtatni. Éppen ezért alaposan gondoljuk végig, hogy mire használjuk majd, milyen funkciókat szánunk neki éveken keresztül.

kerti feszer haziko 03
Fabrice Florin

4. Az összeszereléstől nem kell tartanunk

A legtöbb kerti tárolót akár magunk is összeépíthetjük. A kisebb modellek még egy ember számára sem jelentenek gondot. A nagyobb fészerek esetében viszont valószínűleg segítséget kell kérnünk családtagjainktól, barátainktól, szomszédainktól. Természetesen léteznek ilyen felállítást-összeszerelést végző szolgáltatók is (legtöbbször ott is igényelhető, ahol a tárolót vettük).

kerti feszer haziko 04
summonedbyfells

5. Gondoskodjunk áram- és vízvételezési lehetőségről

Rendkívül hasznos, ha a kerti fészerben víz és áram is van, amennyiben ezt be tudjuk a telekről oda vezetni. Alternatívaként esővízgyűjtő hordóból is nyerhetünk itt vizet. Akár egész évben használhatjuk a házikót, amennyiben megfelelő falvastagsággal és dupla üvegekkel ellátott modellt választunk. Fontos a jó szigetelés is, ha télen sem szeretnénk lemondani a használatáról.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?