6 rossz szokás, amely gyakori a kertészek körében

6 rossz szokás, amely gyakori a kertészek körében

Sokszor halljuk gyakorló kertészektől, hogy a kertészkedés gyerekjáték! Nekik valószínűleg már valóban az, de amíg eddig eljutottak, minden bizonnyal ők is elkövették azokat a hibákat, amelyeket a kezdő kertészek jó része elkövet az évekig tartó tanulás során.

Igyekezzünk tehát elkerülni ezeket, hogy aztán nyugodtan hátradőlhessünk és élvezhessük a gyönyörűen karbantartott, virágzó kertünk látványát.

1. A kavicsok és cserépdarabkák valóban segítik a vízelvezetést?

Úton-útfélen találkozunk a kertészeti tippel, miszerint a virágcserép aljába szórt apró kavicsok, kőzúzalék vagy ripityára tört kaspó darabjai elősegítik a jobb vízelvezetést.

Ez azonban nem mindig igaz. Ha eddig mi is kisebb köveket, kavicsokat, cserépdarabokat szórtunk a virágcserepek aljába, nyugodtan felhagyhatunk ezzel a szokásunkkal. Ezek az anyagok nem hatékonyak a vízelvezetés szempontjából, sőt sokszor még ellentétes hatást is kiválthatnak. A víz ugyanis nem könnyen jut át a finomabb textúrájú anyagok alkotta rétegekből a durvább textúrájú rétegekbe.

Magyarán szólva, végeredményben a felesleges víz nem távozik könnyen, pont az általunk használt törmelék miatt, a növény gyökerei pedig átázott talajban lesznek kénytelenek állni. A legjobb, amit tehetünk, ha jó minőségű virágföldbe ültetjük a növényeinket. Ezzel biztosíthatjuk a leginkább a jó vízelvezetést.

kerteszkedes 6 rossz szokas 02

2. A kertész, aki nem készít tervet, kudarcra van ítélve

A legtöbb önjelölt kertész első dolga, hogy a közeli faiskolában összevásárol egy csomó növényt, amelyik első látásra megtetszik neki. De vajon azt tudtuk-e, hogy az ötletszerű vásárlás nem sok jóra vezet? Mielőtt a kosarunkba teszünk bármit, amin megakad a szemünk, néhány dolgot át kell gondolnunk. Azaz tervet kell készítenünk az ültetés megkezdése előtt! Legyen szó bármilyen kertről, teraszról, erkélyről vagy éppen a konyhaablakról.

Egy sor dolgot figyelembe kell vennünk: például a beültetni kívánt terület nagyságát, azt, mennyi napfény éri az adott területet, honnan fogjuk tudni öntözni a kertet, de még a növények alkotta színskálát is. Például, ha a kert a nap nagy részében árnyékban van, bizonyára nem jó ötlet fényigényes növényt választanunk. Vagy ha már előre tudjuk, hogy nem fogunk tudni gyakran öntözni (tegyük fel a munkánk miatt), biztos, hogy egy vízigényes növény nem nekünk való.

Vegyük tehát számba, mire van szükségünk valójában, mielőtt nekiállunk bevásárolni.

kerteszkedes 6 rossz szokas 03

3. Bio vagy szintetikus növényvédő szereket használjunk?

Ahogy egyre több emberben tudatosul, milyen hatások érik a környezetünket, sokan áttérnek a szerves, természetes alapanyagú készítményekre. Sokan leegyszerűsítik a képletet: ha a vegyszerek rosszak, akkor a szerves, természetes anyagok csak jók lehetnek. Nos, nem feltétlenül. Sőt, egyes szerves és természetes anyagok ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a mesterségesen előállított vegyi anyagok.

Fontos tudni, hogy csak azért, mert valami organikus, nem jelenti azt, hogy biztonságosabb vagy hatékonyabb a használata. Ráadásul legyen szó akár szerves, akár szintetikus szerről, a kártevők egy idő után immunissá válhatnak rájuk, azaz rezisztenssé válhatnak a tartósan alkalmazott növényvédő szerrel szemben. És ami a legrosszabb, nagy igyekezetünkben azokat a rovarokat és egyéb állatokat is veszélyeztetjük, amelyek hasznosak a kertben. Ezek közé tartoznak például a méhek és a katicabogarak.

Mi tegyünk tehát? A legfontosabb, hogy derítsük ki a kártétel okát és azt, hogyan előzhetjük meg azt. Legvégső esetben nyúljunk a rovarirtó szeres flakonért, akkor is a jól bevált szereket használjuk.

4. Nem kell lemaradnunk a kedvenc tv-sorozatunkról az öntézés miatt

A régi aranyszabály: ha napközben öntözzünk meg a növényeket, megéghet a levelük. Amit tehát mindenki hitt, hogy az öntözés során a növények levelein megülő kis vízcseppek nagyítóként működnek a napfényes órákban. Amikor a nap sugarai elérik a vízcseppeket, a levelek megégnek. Ez azonban nem igaz. Ha ez lenne a helyzet, valamennyi kert egy forró, felperzselt infernó lenne egy-egy nappali felhőszakadás után. Nem kell tehát csak azért otthon maradnunk este egy kis esti kikapcsolódás helyett, hogy megöntözzük a kertet.

kerteszkedes 6 rossz szokas 04

5. Ne szólj hozzám, amíg a rózsáim meg nem kapták a kávéjukat!

Sokan valószínűleg minden nap félreteszik a kávéfőzés után megmaradt kávézaccot, hogy a kerti növények töve körül a talajba dolgozzák azt.

De várjunk csak! Valóban szüksége van a rózsának és más növényeknek a napi kávéadagjukra? Fényesebb lesz-e a levelük és sűrűbb a lombjuk tőle? Nem valószínű. Bár valóban idillien hangzik, hogy a reggeli kávénk melléktermékétől lesznek boldogabbak a kedvenc növényeink, valójában a kezelt növények visszamaradnak a növekedésben, mivel a kávézacc kimossa a talajból az olyannyira szükséges nitrogént. Ha azonban van komposztáló ládánk, a kávézaccot inkább a komposztba hordjuk. Ha nincs, épp ideje beszereznünk egyet!

6. Az egészséges fizikum segít abban, hogy a kertünk is egészséges legyen

Eljön a szombat reggel, és a kertész máris készen áll, hogy munkához lásson a kertben. Előkeresi a szerszámokat, a kesztyűjét és nekilát a teendőinek. Még mielőtt igazán belemelegedne a munkába, máris fáj a dereka, hasogat a karja a sok hajlongástól és emelgetéstől.

Akár hisszük, akár nem, a kertészkedés kemény fizikai munka. Ha nem vagyunk elég edzettek, a hosszú ideig való térdeplés, a virágföld és a nehéz cserepek emelgetése, a lehajlás, cipekedés mind-mind megterhelő és fájdalmas lehet. A kertészkedésre úgy gondoljunk, mint bármely más fizikai megterhelésre. Mielőtt elkezdenénk, kicsit nyújtsunk. Ne üljünk túl sokáig ugyanabban a testhelyzetben. Tartsunk több szünetet, igyunk eleget. Fontos, hogy karbantartsuk a testünket. Másképp hogyan tudnánk élvezni a kemény munkát?

Ha követjük tehát a fenti új szabályokat, nagy eséllyel szebb és rendezettebb lesz a kertünk. A kertészkedés sikere megszámlálhatatlanul sok dolgon áll vagy bukik, de mindenképpen könnyebb lesz a dolgunk, ha sikerül elhagynunk néhány régi, berögzült rossz szokást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR