A balkonkertész 7 nélkülözhetetlen kelléke

A balkonkertész 7 nélkülözhetetlen kelléke

Olyan eszközökre hívjuk fel a figyelmed, amelyek megédesítik a munkád, ráadásul minden barkácsáruházban egykettőre beszerezhetők.

A kerti szerszámok, eszközök és kellékek, mint például a kesztyű és a metszőolló, megkönnyítik a kertgondozást.

Bemutatunk hét alapvető kerti eszközt, amely minden balkonkertésznél kéznél kell, hogy legyen, hogy szükség esetén el tudjon végezni bármely rutinszerű kertészeti feladatot. A balkonon vagy teraszon, kocsibeállón kialakított konténerkert gondozása viszonylag egyszerű a nagy alapterületű kertekhez képest. Ebből a szempontból tehát igencsak szerencsésnek mondhatja magát a balkonkertész. A konténerkertészkedés további előnye, hogy nem kell, hogy egy teljes kerti sufni tömve legyen lapáttal, ásóval, fűnyíróval, talicskával stb. Mindössze hét eszköz elegendő ahhoz, hogy egyszerűen karbantartható, gyönyörű kertünk legyen.

Kerti eszközök

1. Kerti védőkesztyű

Bár a kerti kesztyű nem feltétlenül szükséges, mégis nagy segítségére lehet azoknak a kertészeknek, akik nem szeretik, ha a szennyeződés a körmük alá jut, vagy esetleg érzékenyek valamely növényre, illetve akik már a gondolattól is irtóznak, hogy puszta kézzel érintsenek meg egy, a nagy gonddal óvott növényen csüngő házas vagy meztelen csigát, vagy hernyót. A kerti kesztyű védi továbbá a kezet a tövisektől és a növény többi szúrós részétől.

2. Öntözőkanna

A locsolókanna sem teljesen szükségszerű. Egy kiürült és kimosott műanyag flakont is használhatunk, hogy a vizet abban hordjuk ki a növényekhez. Mindazonáltal a kanna hasznos, mivel a rózsáján át a vizet az aláhulló esőhöz hasonlóan tudjuk kilocsolni belőle, szemben a flakonból a növényre loccsanó özönvízszerű víztömeggel. Ha mégis műanyag flakont használunk, inkább a tenyerünkbe öntsük lassan a vizet és az ujjaink között engedjük át egyenletesen a növény földjére csorogni. A flakonból a földre loccsanó víz ugyanis visszacsapódik a növény leveleire, ez pedig növeli az egyes gombás és egyéb betegségek kialakulásának az esélyét. Ezért az öntözőkannából eső módjára, szelíden csordogáló víz mindenképpen előnyösebb a konténeres növény egészsége szempontjából.

Öntözőkanna

3. Ültetőlapát

A kézi ültetőlapát nagyszerű kerti szerszám, amivel egyszerűen fel tudjuk ásni földet, illetve fel tudjuk lazítani a növénytartókban az összetömörödött földet. Természetesen kézzel is elvégezhetjük ugyanezt a munkát, a lapát használatával azonban tiszta marad a kezünk és a munkát is gyorsabban tudjuk elvégezni.

4. Metszőolló

Bár sokan azt gondolják, hogy ollóval is el lehet végezni a növények metszését, illetve le lehet vágni az elhalt növényi részeket, mégsem ajánljuk az ollót kertészeti célokra. A növények nedve megfogja az ollót, amitől az ragacsossá vagy rozsdássá válik. Továbbá az olló a legtöbb esetben nem annyira éles, mint a metszőolló. Ha ollóval vágjuk el egy növény szárát, növeljük a vágási felület elfertőződésének az esélyét. Metszőollóval a metszési felület sima, így a konténeres növény is egészségesebb marad. A metszőolló hatékonyabban használható továbbá a vastagabb ágak, szárak elmetszéséhez, amelyeket ollóval igen nehezen tudnánk elnyiszálni.

5. Növénykímélő (lehetőleg bio) növényvédő szer

Azoknak a kevésbé finnyás kertészeknek, akik eléggé felvértezve érzik magukat ahhoz, hogy egy-egy hernyóval puszta kézzel is elbánjanak, talán nincs is szükségük növényvédő szerre. A többieknek jól jöhet a balkonkert környékén egy-egy flakon biztonságos növényvédő szer. Mindenképpen olvassuk el és tartsuk be a szer csomagolásán található útmutatót, mivel elképzelhető, hogy az adott szer nem használható például élelmiszer-növényeken. Ha lehetséges, a kártevőt a növényről (természetesen a kerti kesztyűbe bújtatott kezünkkel) leszedve a földön fújjuk le.

6. Kerti kötöző (vagy madzag) és növénykarók

Kötözőre és pálcákra mindazon balkonkertésznek szüksége lesz, akik támaszt igénylő konténeres növényt tartanak. A paradicsomot például érdemes kikaróznunk vagy ún. ketreccel körbevennünk, továbbá egyes kúszónövényeknek szükségük lehet növényfuttató rácsra, illetve fiatal facsemetéknek karóra, hogy a törzsük növekedés közben szép egyenes maradjon. Botokat, pálcákat gyűjthetünk a szabadban, de a kertészeti áruházakban is vásárolhatunk különböző hosszúságú növénykarókat vagy bambuszpálcákat. A kerti kötöző vagy zsineg színe legyen természetközeli, mint például sötétzöld vagy barna, így nem fog elütni a konténeres növények színétől.

7. Folyékony tápoldat vagy granulált műtrágya

A növénytápoldatok és műtrágyák mindig jól jöhetnek egy hobbikertésznek. Vásárolhatunk speciális tápoldatokat, amelyeket egy-egy maghatározott növényfajta számára fejlesztettek ki, mint például a citrusok vagy a rózsafélék számára. A legjobb azonban, ha tartunk otthon egy általános célú, univerzális tápoldatot, amelyet bármelyik növényen felhasználhatunk. A vállalkozó kedvűek gilisztafarmot is létesíthetnek, hogy a keletkező komposzttal egészítsék ki a növények számára szükséges tápanyagokat.

Természetesen a fentiekben bemutatott eszközökön felül egyéb eszközök és hasznosak lehetnek, de ez a hét talán a legalapvetőbb ahhoz, hogy egy balkonkertész boldogulni tudjon a konténerkertjében. Nem foglalnak sok helyet, és olyan attraktív formájú kerti eszközöket is beszerezhetünk, amelyek akár dísztárgynak is beillenek. Ilyenek lehetnek például a régies formájú fém öntözőkannák, vagy egy olyan dekoratív kosár, amelyben a kertészkedéshez szükséges összes kellék kényelmesen elfér.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR