Így tisztítsuk meg a vízköves cserepeket most, hogy kiürültek

Így tisztítsuk meg a vízköves cserepeket most, hogy kiürültek

Kezeljük lenolajjal.

A terrakotta virágcserepek szépek és tartósak is, egy kis odafigyeléssel azt is elérhetjük, hogy ne csak 1-2 szezonon át legyenek újszerű formában. Ezért amikor kiürültek, ősz végén, érdemes őket megtisztítani és kezelni, hogy tavasszal ismét a régi szépségükben kerüljenek elő a pincéből.

Sajnos a szürkésfehér vízkő hamar kicsapódik a falukon a rendszeres öntözésnek köszönhetően. Az öntözővíz mésztartalma ugyanis az agyag pórusain átjutva, a párolgás következtében a cserép külső részén rakódik le. Ezt a szennyeződést mindenképpen el kell távolítanunk.

vizkoves cserepeket tisztitsuk 02

A vízkőlerakódásoktól viszonylag könnyen megszabadulhatunk, ha a cserepet 1-2 órára vagy egész éjszakára ecetes oldatba áztatjuk. Ehhez csupán egy adag ecetesszenciát kell kb. 20 adag vízbe öntenünk. Ha feloldódott a szennyeződés, egy kefével dörzsöljük át, majd tiszta vízzel öblítsük le a cserépről.

vizkoves cserepeket tisztitsuk 03

Természetes impregnálószerként használható a lenolaj: a megtisztított, száraz cserepeket belül is, kívül is kenjük át vele! Minden évben ismételjük meg ezt a műveletet!

Megelőzésként érdemes lágy vízzel locsolnunk, a legjobb az esővíz. A legtöbb növény egyébként is jobban kedveli a lágyabb vizet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR