7 csomagolóanyag és hulladék, amit a palántanevelésnél hasznosíthatunk

7 csomagolóanyag és hulladék, amit a palántanevelésnél hasznosíthatunk

Ingyenes alternatívák.

Noha már egy ideje próbáljuk szelektíven gyűjteni a hulladékokat, még mindig túl sok szemetet dobunk a kukába. Szemléletformálásra lenne szükségünk, mert némi leleményességgel sok minden újra felhasználható lenne, nem kellene rögtön kihajítani. Ha máshol nem, a kertben, például a palántanevelés során sokszor még a látszólag haszontalan csomagolóanyagoknak is szerepet adhatunk.

Mutatunk néhány hulladékot, amiből remek palántanevelő lehet!

1. WC papír guriga

Normál esetben a papírhulladékok közé dobjuk a gurigákat, pedig érdemes őket külön gyűjteni. Kiválóan alkalmasak palántanevelésre, ingyenes alternatívát kínálva. A kívánt méretre vághatóak és ha a palánták már kellően nagyok, egyszerűen gurigástól ki tudjuk őket ültetni, a talajban majd lebomlanak.

csomagoloanyag palantanevelesnel 02

2. Tojástartó doboz

A tojástartónak vágjuk le a tetejét, helyezzük az aljába és máris remek palántázó tálcát kapunk. Töltsük meg földdel, majd vessük bele a magokat és óvatosan öntözzük be. Ha szeretnénk, letakarhatjuk fóliával a magvetést, így biztosítva a párás körülményeket. Győződjünk meg arról, hogy a felesleges víz el tud folyni! A kiültetésnél szétvághatjuk a dobozt és mivel a papír lebomlik, nem is kell belőle kivennünk a palántákat.

csomagoloanyag palantanevelesnel 03

3. Konzerv- és italosdoboz

Tökéletes a függőleges városi kertek létrehozásához, például erkélyekre, balkonokra. Akár vázaként, akár cserépként használhatjuk a konzervdobozokat. Igen strapabíróak, csak ne felejtsünk el lyukat fúrni az aljukba.

csomagoloanyag palantanevelesnel 04

4. Tetradoboz

A tejet vagy gyümölcslevet tartalmazó tetradobozokat sokan kimosva, laposra nyomva teszik a szelektív hulladékba. Könnyen hasznosíthatók például gyógynövények, virágok számára is, amennyiben egy alapos öblítés után felvágjuk és lyukkal látjuk el őket.

csomagoloanyag palantanevelesnel 05

5. Joghurtos pohár

Klasszikus palántázóedény a joghurtos pohár, amiben például paprikát, paradicsomot, fűszereket, egyéb növények palántáját nevelhetjük. Alaposan mossuk ki a felhasználás előtt és vágjunk bele lyukat is. Érdemes egy fóliával fedni magvetés után, hogy a nedvességet biztosítsuk, de rendszeresen szellőztessünk (vegyük le a fóliát), miután a növénykék kibújtak, hogy ne rohadjanak be.

csomagoloanyag palantanevelesnel 06

6. Műanyag flakon, palack

Az ásványvizes vagy egyéb palackot is könnyen méretre vághatjuk, az érdes felületet pedig egy öngyújtó segítségével leégethetjük. Mindenképp vágjunk bele lyukat, hogy a felesleges víz elfolyjon.

csomagoloanyag palantanevelesnel 07

7. Műanyag zacskó

A felhalmozódó műanyag zacskók még mindig óriási problémát jelentenek: a zöldségesnél, péknél is sokszor ebbe kerül az áru, dacára annak, hogy egyre többen használnak már vászontasakokat. A zacskókat azonban összegyűjtve hasznosíthatjuk, például palántanevelésre. A zacskóba a víz elvezetéséhez mindenképp lyukakat kell fúrni, ezt akár egy villával is megtehetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR