Nem kiscsirke, gumós zeller kel ki a tojásokból! Így nevelkednek tojáshéjban a palánták

Nem kiscsirke, gumós zeller kel ki a tojásokból! Így nevelkednek tojáshéjban a palánták

Tökéletes palántanevelő pohár.

A tojás héja természetes, biológiailag lebomló anyag, emellett formája és mérete is kedvező ahhoz, hogy palántát neveljünk benne. Kováč Angelika  meg is próbálkozott ezzel, mégpedig sikerrel.

"A nevem Kováč Angelika, de mindenki csak Anginak szólít. Februárban ünnepeltem a 22. születésnapomat. 2020 májusában döntöttem úgy, hogy szeretnék egy kertet venni. Sikerült egy telket vennem, ahol mindent a saját elképzelésem szerint alakítottunk ki saját kezűleg. Mivel jött egy nagyon nehéz időszak, zártak az üzletek, a fürdők és még a határok is, a kert nagyon nagy szabadságot adott számomra.

tojashejban gumos zeller 04

2021. januárban jött az ötlet, hogy idén saját palántákat fogok nevelni. Elszórtam zellermagot tálcákba, majd vártam, hogy előbújjanak. Mindeközben rengeteget olvastam és számtalan videót megnéztem arról, mit hogyan kell palántázni. Februárban kikeltek a zellermagok, és türelmesen vártam, hogy kettő levelük legyen és átültethetőek legyenek egyenként.

tojashejban gumos zeller 05

Nagyon lassan fejlődtek, valószínűleg azért, mert a lakásban UV-B fénycső világítása alatt állandó 24 fokon voltak. Párára és jobb fényviszonyokra lett volna szükségük a gyorsabb fejlődéshez. Március végén már a harmadik levelük jött, ekkor döntöttem úgy, jöhet a tűzdelés és átköltöznek fűtetlen fólia alá a kertbe.

Láttam egy bejegyzést a Facebookon a Kertészkedők Klubja nevű csoportban, ahol úgy erősítették meg a paprika és paradicsom palántákat, hogy először tojáshéjban nevelték őket, majd később átültették nagyobb poharakba. Nagyon tetszett az ötlet, így kipróbáltam. 100%-ban környezetbarát, valamint táplálékként is szolgálhat. A tojáshéjakat addig is gyűjtöttem, porrá zúztam őket és a paradicsom gyökereihez szórtam ültetésnél. Most viszont nagyon óvatosan csak a tetejénél megkocogtatva próbáltam megtörni a tojásokat majd kimostam a héjakat és kiszárítás után megtöltöttem lazán palántafölddel. Igyekeztem nagyobb, L méretű tojáshéjakat felhasználni.

tojashejban gumos zeller 02

Egyenként óvatosan átültettem a pici palántákat, majd tojástartóba raktam őket és kivittem a fóliába. Öntözni így picit nehezebb volt, figyelni kell, mert könnyen túl lehet öntözni.

Egy hónap elteltével csodás kis palánták fejlődtek ki. Erős gyökérzetük lett, és nem sérültek kiültetéskor. Mivel gumós zellert palántáztam, ezért ültetésnél a héjakat leszedtem, viszont ha más palánta lenne elég csak megrepeszteni és földbe rakható a palántával együtt.

tojashejban gumos zeller 03

A papír palántázópoharakkal ellentétben a tojáshéjban a palántaföld nem penészesedik, valamint a tojáshéj nem szívja el a nedvességet a növénytől.

Számomra ez egy pozitív sikerélmény, biztosan fogok jövőre is próbálkozni vele, többfajta növénnyel is."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?