Növényi maradványok, héjak, nyesedékek: mentsük meg az értékes részeket!

Növényi maradványok, héjak, nyesedékek: mentsük meg az értékes részeket!

Magpárna, levélpesztó, héjchips.

Amikor a zöldségeket vágjuk, daraboljuk, hámozzuk a konyhában, a keletkező héjak, levelek, nyesedékek csaknem nagyobb tömeget tesznek ki, mint maga az élelmiszer. Sajnálatos módon ez a növényi hulladék legtöbbször a szemétben (esetleg a komposzton) végzi, pedig sokkal több értéket rejt, amit ki lehetne pár ötlettel aknázni. Egyre többen tudják ezt: még néhány mesterszakács is újrahasznosítja a maradékokat!

novenyi maradvanyok konyha 02

Héjában a vitamin

Már gyerekként megtanultuk, hogy a héjában van a vitamin: sok zöldség és gyümölcs ott rejti a vitamin- és ásványianyag-készletét. A spárga héjából például levest főzhetünk. Az alma héjából és magházából némi türelemmel almaecet készülhet. Ehhez egy kiló almamaradványt és két evőkanál cukrot tegyünk egy tiszta edénybe, öntsük fel vízzel, ami teljesen ellepi, majd takarjuk le egy tiszta ruhával. Néhány nap elteltével hab keletkezik a tetején, az illata pedig olyan lesz, mint az ecetnek. Ekkor süllyesszük le a gyümölcsdarabokat, szűrjük át egy kendőn egy másik, tiszta edénybe a folyadékot, majd újabb 6 hétig erjesszük.

novenyi maradvanyok konyha 03

A tisztára mosott krumplihéjból hamar ropogós chips készülhet. Egyszerűen csak tegyük sütőpapírra, locsoljuk meg némi olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal. Süssük a sütőben 200 °C-on kb. 10 percig.

novenyi maradvanyok konyha 04

Levelek a fazékban

A zöldségleves készítésének legolcsóbb módja, ha összegyűjtjük a különböző növényi maradékokat és némi fűszerrel megfőzzük. A brokkoli szára (amit kidobunk) még intenzívebb ízű, mint a zöldség többi része. A karfiol vaskos részét pedig nagyon finomra szeletelve tehetjük a salátába.

novenyi maradvanyok konyha 07

Sokoldalúan használható egyes zöldségek levele is. Ki gondolná, hogy a karalábé leveleiből finom pesztót készíthetünk. Pürésíthetjük például olívaolajjal és mogyoróval. Ugyanez a retek levelével is összedobható! A mini retek finom kis zöldje sütőben olívaolajjal sütve érdekes ízű chipset ad. A szárított, feldarabolt zellerlevelet fűszeres sóhoz használhatjuk: elegendő tengeri sóval összekevernünk, majd néhány napig hagyni, hogy összeérjenek az ízek. A cékla lombja még gazdagabb is vitaminokban, mint a gumó. Egészséges, finom összetevője lehet a salátáknak, turmixoknak, smoothie-knak. A sárgarépa zöldjét is megszáríthatjuk: a petrezselyemhez hasonlóan használható.

novenyi maradvanyok konyha 06

Magok a tálon

A papayamagok fontos enzimeket tartalmaznak, és olyan ízűek, mint az enyhe bors: először alaposan meg kell mosni és szárítani őket, majd megőrölni. A dinnye magjait megpörkölhetjük és a müzlibe szórhatjuk, az összetevőik ugyanis hasznosak a vesék számára. A mogyorós ízű avokádómag is fontos anyagokat tartalmaz, például gyulladáscsökkentőket. A szárításhoz vágjuk vékony szeletekre, majd őröljük vagy daráljuk meg és szórjuk például salátára. Teakészítéshez használhatjuk a gránátalma kemény héját vagy a citrusfélék héját is.

novenyi maradvanyok konyha 05

A cseresznye magja kiváló hőtároló. A sütőben megmelegítve, majd például a fájós nyakra helyezve az izmokat lazítja, a görcsöket oldja. Három-négy maréknyi kiszárított cseresznye vagy meggymagból és némi anyagból saját kis melegítőpárnát készíthetünk magunknak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR