Így tisztítsuk és fertőtlenítsük alaposan a metszőollónkat

Így tisztítsuk és fertőtlenítsük alaposan a metszőollónkat

Ne terjesszük a fertőzéseket!

Annak érdekében, hogy a növényeink egészséges, hosszú életet élhessenek, fontos, hogy a kerti szerszámainkat rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük. Nem is gondolnánk, hogy az egyik legnagyobb fertőzésforrást mi magunk jelentjük, amikor egy fertőzött metszőollóval végigcsattogtatjuk a kertet és növényről növényre hurcoljuk a kórokozót.

A vírusokat, gombákat, baktériumokat ugyanis könnyen szétszórhatjuk mi magunk a kertben, például egy metszőolló „segítségével”. A legjobb, ha minden növény után végzünk egy gyors fertőtlenítést, hiszen a kórokozók nem láthatók. Nem elegendő az ollót csak vízzel lemosni, ez nem pusztítja el a kórokozókat!

A metszőolló gyors fertőtlenítésére több lehetőség kínálkozik. Az egyik, ha egy égővel, lánggal felforrósítjuk, végigégetjük a fém részeket. Ügyeljünk arra, hogy a műanyag részekhez ne kerüljön a láng túl közel! Egy másik megoldás, ha a fém részeket 10 percre alkoholba áztatjuk. Gyors, bár nem teljesen 100%-os módszer az is, ha 10 percre forrásba lévő vízbe tesszük az ollót.

Évente legalább egyszer pedig alaposan meg kell tisztítani a metszőollót, hogy élettartamát meghosszabbítsuk, megelőzzük a rozsdásodást!

metszoollonkat igy tisztitsuk 02

A fertőtlenítést mindig tisztítás előzze meg. A szezon közben se hagyjuk, hogy durva szennyeződés maradjon a szerszámon. Ha mégis ez történik, akkor először egy darab fával vagy drótkefével kaparjuk le azt. Ilyenkor érdemes szétszedni az ollót, a rugót eltávolítani és a drótkefével ugyancsak megtisztítani. A tisztítással egy időben a karbantartást, élezést is ajánlott elvégezni. Jó megoldás lehet az is, ha vízbe áztatjuk az eszközöket, majd egy nagyon finom csiszolópapírral távolítjuk el a szennyeződést róluk. Ne használjunk szappanos tisztítószert!

A fertőtlenítéshez forralt, de még forró vizet, ecetsav-eszenciát vagy alkoholt vegyünk elő. Egy rongyra vigyük fel a tisztítószert és törölgessük át a vágófelületet.

A mérgező növényekkel való munkálkodás után még fontosabb az alapos tisztítás!

Ügyeljünk arra, hogy az olló sose maradjon nedves! Ezért hagyjuk a levegőn megszáradni, vagy mindig törölgessük át egy ronggyal, mielőtt eltesszük.

Végül némi olajat (kenőolaj vagy étolaj) is csepegtethetünk a csavarokra, összekapcsolódó részekre, illesztésekre a könnyebb, simább működés érdekében. Ezzel az ápolással a szerszámok élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR