Így tisztítsuk és fertőtlenítsük alaposan a metszőollónkat

Így tisztítsuk és fertőtlenítsük alaposan a metszőollónkat

Ne terjesszük a fertőzéseket!

Annak érdekében, hogy a növényeink egészséges, hosszú életet élhessenek, fontos, hogy a kerti szerszámainkat rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük. Nem is gondolnánk, hogy az egyik legnagyobb fertőzésforrást mi magunk jelentjük, amikor egy fertőzött metszőollóval végigcsattogtatjuk a kertet és növényről növényre hurcoljuk a kórokozót.

A vírusokat, gombákat, baktériumokat ugyanis könnyen szétszórhatjuk mi magunk a kertben, például egy metszőolló „segítségével”. A legjobb, ha minden növény után végzünk egy gyors fertőtlenítést, hiszen a kórokozók nem láthatók. Nem elegendő az ollót csak vízzel lemosni, ez nem pusztítja el a kórokozókat!

A metszőolló gyors fertőtlenítésére több lehetőség kínálkozik. Az egyik, ha egy égővel, lánggal felforrósítjuk, végigégetjük a fém részeket. Ügyeljünk arra, hogy a műanyag részekhez ne kerüljön a láng túl közel! Egy másik megoldás, ha a fém részeket 10 percre alkoholba áztatjuk. Gyors, bár nem teljesen 100%-os módszer az is, ha 10 percre forrásba lévő vízbe tesszük az ollót.

Évente legalább egyszer pedig alaposan meg kell tisztítani a metszőollót, hogy élettartamát meghosszabbítsuk, megelőzzük a rozsdásodást!

metszoollonkat igy tisztitsuk 02

A fertőtlenítést mindig tisztítás előzze meg. A szezon közben se hagyjuk, hogy durva szennyeződés maradjon a szerszámon. Ha mégis ez történik, akkor először egy darab fával vagy drótkefével kaparjuk le azt. Ilyenkor érdemes szétszedni az ollót, a rugót eltávolítani és a drótkefével ugyancsak megtisztítani. A tisztítással egy időben a karbantartást, élezést is ajánlott elvégezni. Jó megoldás lehet az is, ha vízbe áztatjuk az eszközöket, majd egy nagyon finom csiszolópapírral távolítjuk el a szennyeződést róluk. Ne használjunk szappanos tisztítószert!

A fertőtlenítéshez forralt, de még forró vizet, ecetsav-eszenciát vagy alkoholt vegyünk elő. Egy rongyra vigyük fel a tisztítószert és törölgessük át a vágófelületet.

A mérgező növényekkel való munkálkodás után még fontosabb az alapos tisztítás!

Ügyeljünk arra, hogy az olló sose maradjon nedves! Ezért hagyjuk a levegőn megszáradni, vagy mindig törölgessük át egy ronggyal, mielőtt eltesszük.

Végül némi olajat (kenőolaj vagy étolaj) is csepegtethetünk a csavarokra, összekapcsolódó részekre, illesztésekre a könnyebb, simább működés érdekében. Ezzel az ápolással a szerszámok élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?