Minél több van, annál több minden lehet belőle.
Egy kicsit túl sok lett a paradicsomból idén? Remek! Amellett, hogy hagyományos módon is eltehetjük (paradicsomlének vagy lecsóalapnak), itt az ideje kipróbálni néhány új receptet!
1. Nyers paradicsomszósz
Felesleges a tűzhely mellett állni és fél napot kevergetni a paradicsomot, ugyanis a nyers szósz is ugyanolyan finom. Egyszerűen keverd össze a hozzávalókat (a fűszereket ízlés szerint használhatod) egy konyhai robotgépben és már kész is vagy. Jól jön majd a tészta vagy a pizza tetejére.
Hozzávalók:
- 2 nagy paradicsom
- ½ bögre napon aszalt paradicsom, 2 órára beáztatva
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ¼ bögre friss bazsalikom
- 1 teáskanál ánizs vagy édesköménymag
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál só
2. Paradicsomdzsem
Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de nagyon finom a paradicsomdzsem, ráadásul télen is odavarázsolja majd a nyár ízeit az asztalra.
Hozzávalók:
- kb. 2,5 kg érett, apróra vágott paradicsom
- 3 ½ bögre cukor
- 8 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál chilipehely
A megmosott és apróra vágott paradicsomot tegyük egy lábasba a citromlével, sóval, cukorral és ízlés szerinti fűszerekkel. Lassú tűzön pároljuk, amíg megfelelő állagú nem lesz a keverékünk (kb. 1-2 órát vesz igénybe).
3. Sült paradicsom
Hűtőben kb. 1 hétig eltartható, és nagyon finom tésztákhoz, salátákhoz vagy csak úgy magában.
Hozzávalók:
- kb. 1 liternyi paradicsom (legjobb a kis méretű koktélparadicsom)
- ¼ bögre aprított bazsalikom
- 2 evőkanál aprított, friss oregano
- 2 evőkanál aprított, friss petrezselyem
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ¼ bögre olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet vagy citromlé
Tegyük az összes hozzávalót egy tepsibe, és toljuk be a 200°C-ra előmelegített sütőbe. A paradicsomoknak kb. 20-25 percre lesz szükségük, hogy megsüljenek.
4. Fagyasztott paradicsom
A paradicsomot bizony fagyasztani is lehet! Ehhez először blansírozzuk, hámozzuk meg, aprítsuk fel, majd tegyük fagyasztós zacskóba.
5. Sütőben aszalt paradicsom
Persze a napon szárított paradicsomnak nincs párja, de sütőben is megpróbálkozhatunk hasonlóan finomat alkotni. Mivel ebben az esetben nem szárad ki teljesen a paradicsom, a végeredményt inkább mélyhűtőben tároljuk, ahol 6 hónapig eltartható.
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, majd helyezzük a sütőbe, lehetőleg rácsra vagy tepsibe és finoman locsoljuk meg olívaolajjal. Kedvünk szerint fűszerezhetjük kakukkfűvel, bazsalikommal. Toljuk a sütőbe 65°C-ra, és hagyjuk kiszáradni 12 órán, vagy egész éjszakán keresztül. Néha ellenőrizzük, és amikor kellően száraznak találjuk, kivehetjük őket.
6. Zamatos paradicsomos salsa
Tökéletes tortillához, chipshez.
Hozzávalók:
- kb. 500-800 g paradicsom
- kb. 20 dkg apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 2 teáskanál oregano
- ½ teáskanál só
- 1/8 teáskanál bors
Elkészítés:
Húzzuk le a paradicsomok héját úgy, hogy forrásban lévő vízbe dobjuk őket egy percre. Ezután vágjuk őket félbe, és vágjuk ki az alsó, kemény részt is. Tegyük a hozzávalókat és a paradicsomot konyhai robotgépbe, és turmixoljuk össze, de ne pürésre, inkább darabosra. Ha nem fogyasztjuk el frissen, kb. fél évre a fagyasztóba is tehetjük őket.
7. Paradicsomos-padlizsános krémleves
Hozzávalók:
- ¼ bögre olívaolaj
- 1 közepes padlizsán, kockára vágva
- 1 bögre apróra vágott hagyma
- 1 ½ bögre zöldségleves alap
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 6 paradicsom, apróra vágva
- ½ bögre kókusztej
- ¼ bögre friss, apróra vágott bazsalikom
- ízlés szerint csípős szószt is tehetünk bele
Elkészítés:
Melegítsük meg egy edényben az olívaolajat, és pároljuk benne 5 percig a padlizsánt és a hagymát. Adjunk hozzá ½ bögre levesalapot, fedjük le és főzzük 10 percig, vagy tovább, amíg a padlizsán megpuhul. Tegyük hozzá a fokhagymát, a paradicsomot, a kókusztejet, a bazsalikomot, a csípős szószt és a maradék levesalapot. Főzzük kb. 5-7 percig, amíg forró nem lesz, majd robotgéppel pürésítsük. Fogyaszthatjuk azonnal, de le is fagyaszthatjuk.