Egy üvegnyi nyár.
A paradicsomból rengeteg minden készülhet és számos formában elmenthető a nyár íze, a lecsótól a paradicsomléig. Most egy különleges receptet mutatunk, amit szintén érdemes kipróbálni. Figyelem, alkoholt tartalmaz, ezért csak felnőtteknek ajánljuk!
Hozzávalók (kb. 7 kis üvegnyi adag)
• 1 kg apró koktélparadicsom vagy cseresznyeparadicsom
• 100 g vaj
• szükség szerint olívaolaj
• 100 g barna cukor vagy méz
• 300 ml lehetőleg portói bor (14%)
• 1 vaníliarúd
• 2 evőkanál tengeri só
• frissen őrölt bors
• 2 biocitrom leve és héja
Elkészítés
1. Egy serpenyőbe tegyünk vajat, olívaolajat és karamellizáljuk benne enyhén a cukrot vagy a mézet. Adjuk hozzá a paradicsomot, közepes lángon lassan pároljuk, süssük. A paradicsom héja legyen puha, hogy felszakadjon, de még megtartsa az alakját.
2. Öntsük fel mindig borral az ételt. A vaníliarudat vágjuk ketté, éles késsel kaparjuk ki a belsejét és adjuk a paradicsomhoz. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig főzzük, közben óvatosan kevergessük.
3. A végén adjuk hozzá a citromlevet és a héjat. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük üvegekbe. Öntsünk még egy kis bort a tetejükre és jól zárjuk le az üveget.
A karamellizált koktélparadicsom nagyon jól illik rukkolához, de juhsajttal is jól kijön az íze, és fenséges sültekhez, sült májhoz is.