A paradicsomimádók szeretni fogják ezt a receptet, ami garantáltan feldobja a nyár ízeivel a hideg téli napokat! Tartósítószer nélkül, ami további jó pont.
Egy egyszerű, ámde zseniális sült paradicsomos alap, melyet pillanatok alatt felhasználhatsz tésztára, pizzára vagy éppen levesként. Mindehhez nincs szükség másra, csak néhány friss hozzávalóra és egy kis olívaolajra. Készítsd el most, és élvezd a nyár ízeit télen is!
Balanek Zsófia konyhájában már nem először készül kertben termett paradicsomból és fűszernövényekből sokoldalúan felhasználható paradicsomszósz télire. Nem utolsósorban pedig teljesen természetes anyagok kerülnek bele, tartósítószer viszont nem. Lássuk a pontos receptet!
"Szeretjük a hasunkat és a finom ételeket, valamint a paradicsomot. A mai rohanó világban fontosnak tartjuk, hogy mit eszünk és próbálunk odafigyelni a minőségre. Arról nem is beszélve, hogy üzletasszonyként sokszor az idő nagy ellenség.
Az ötletet egy alap recept adta, mely lassan 3 éve kering a Facebookon. Ezt továbbgondolva és a saját ízlésünkre formálva alakítottam át, hogy a téli időszakban is élvezhessük a finom paradicsomos fogásokat. Itt kicsit visszatérve az időre, egy marék tésztával 10 perc alatt isteni ebédet lehet készíteni belőle.
Sült fűszeres paradicsommártás
Hozzávalók
35x24x8 cm-es edényben sütöm a sült paradicsomot, ehhez a mérethez írom az arányokat.
- paradicsom (cikkekre vágva)
- 1 fej fokhagyma (nagy)
- 1 nagyon nagy vöröshagyma (vagy két normál méret)
- só, bors
- barna cukor
- rozmaring (3-4 db 10 cm-es ág)
- kakukkfű (egy marék)
- oregánó
- bazsalikom
- olasz vagy pizza fűszerkeverék
- olívaolaj
Így készül
Fontosnak tartom a házi alapanyagok felhasználását, hiszen a házi paradicsom íze összehasonlíthatatlan a boltban kaphatókéval.
Mivel a kertünkben van kakukkfű, oregánó, rozmaring és bazsalikom, ezeket frissen szedve használom fel a sült paradicsom elkészítéséhez. Természetesen ezek használata ízlés kérdése, ahogy a hagyma és fokhagyma mennyisége is.
A paradicsomot cikkekre vágom, hogy mekkorákra, az a paradicsomtól függ.
A tepsit egy rétegben tele rakom a cikkekre vágott paradicsommal.
Mindenképpen magas falú edényben ajánlom sütni, mivel levet ereszt és csúnyán össze tudja fröcsögni a sütőt. Ezt az első réteget megszórom lazán barna cukorral, aztán só, bors, az egy fej fokhagyma fele (én a gerezdeket 2-4 darabra vágom) és a fűszerkeverék, melyből nem kell sajnálni, mehet bőven.
Jöhet a 2. réteg paradicsom. Ennek az esetében is mehet rá minden fűszer (itt azért nyilván ízlés kérdése is, kicsit ki kell tapasztalni), aztán a fokhagyma másik fele és a nagy vöröshagyma, melyet nagyobb cikkekre vágok. A tetejére jön a kertből a friss rozmaring és kakukkfű. A rozmaring 3-4 db 10 cm-es szál, amiről lehúznom a leveleket és megy a paradicsom tetejére. A kakukkfűből is szedek egy marékkal, és a szárról szintén lehúzom a leveleket és mehet a tepsibe. (Friss zöld fűszer hiányában lehet szárított is vagy több a fűszerkeverékből.)
Meglocsolom finoman az adag tetejét olívaolajjal, picit a hagymákat belenyomkodom a paradicsom közé, és beteszem a sütőbe 180 fokon légkeverésre. Mivel légkeverés az induló, ezért kell a hagymát kicsit belenyomni, hogy ne égjen meg hamar. Itt figyelni kell, és amikor szépen kezd pirulni, átteszem alsó-felső sütésre, hagyva a 180 fokot. Néha fakanállal kicsit átmozgatom az egészet és sütöm, amíg kell.
Ha kész, kicsit hagyom kihűlni és megy a turmixgépbe, onnan pedig egy fazékba. A turmix után lehet kóstolni és pótolni ízlés szerint a fűszereket. Én egyszerre több adagot készítek, így a fazékban letakarva az adagok megvárják egymást. Amikor minden benne van és az íz is rendben, akkor lassan, jó alaposan felforralom. Kicsit hagyom forrni, itt keverni kell gyakrabban, mert fröcsög.
Aztán tiszta, forró üvegbe töltöm, a tetejére csorgatok pici olívaolajat, ez lezárja az egészet és lezárom fedővel, megy is a száraz dunsztba, én ott hagyom kihűlni, majd megy a kamrába. Fontos tehát, hogy a tiszta, forró üvegbe töltve a tetejére olívaolajat kell csorgatni, és úgy lezárni az üveget fedővel. Így megfordítani nem szükséges! Nekem tavalyról még van pár üveggel, semmi baja, a kamrában tárolom sok más finomsággal együtt.
Önmagában sajttal és pirított kenyérkockával isteni olasz paradicsomleves. Ragus ételek alapja is lehet, mint a bolognai, chilis bab vagy lasagne. Továbbá kiváló pizzaszósz vagy mártogatós. Egy kis szalonnával, tonhallal vagy gombával nagyszerű tésztás étel készíthető a paradicsomos csodából.
Jó munkát mindenkinek!"