9 érdekesség a világ legfontosabb élőlényeiről, a méhekről

9 érdekesség a világ legfontosabb élőlényeiről, a méhekről

Okos rovarok.

A méhekről mostanában szerencsére sokat hallunk, különféle mozgalmak indultak a megmentésükért. Ezek a hasznos rovarok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek ritkák, vagy akár egyedülállóak az élővilágban.

Ezekből szemezgettünk!

1. Világszerte kb. 20 250 méhfaj létezik

Amikor a méhekről beszélünk, többnyire a háziméhet értjük alatta, amely mézet állít elő. De természetesen számos más faj létezik, például magányosan élő vadméhek, amelyek különösen fontosak az ökoszisztéma számára. A vadméhek tizedét is kihalás fenyegeti az emberi beavatkozások, csökkenő élőhelyek, intenzív mezőgazdasági módszerek miatt.

mehrol kilenc erdekesseg 02

2. A méhek szuperintelligensek

Hihetetlen jó ezen beporzók memóriája! Naponta több ezer tudatos döntést hoznak, tanulnak, számolnak, képesek emlékezni, tervezni, az információkat összegyűjteni, tárolni és feldolgozni. Már az első repülésük alkalmával belső térképet készítenek, megjegyeznek tereptárgyakat, vagy a talaj szerkezetét.

mehrol kilenc erdekesseg 04

3. A méhek szaglása kitűnő

A méhek 170 különböző szaglóreceptorral rendelkeznek. Csápjaikkal érzik az illatokat, kitűnő a szaglásuk, több kilométerről felismerik az illatmolekulákat. Minden kaptárnak más az illata, ezért a betolakodót is rögtön azonosítják.

4. A méhek nem látják a piros színt

A méhek nem látják a piros színt, ugyanakkor a számunkra láthatatlan, UV tartományban lévő színeket is érzékelnek. Még az olyan mintákat is felismerik a szirmokon, amelyek a mi szemünknek rejtve maradnak. Ez az oka annak is, hogy elsősorban sárga és kék virágokra repülnek.

mehrol kilenc erdekesseg 06

5. A méhek bivalyerősek

A nőivarú dolgozók, akik a nektárt gyűjtik, annyi nektárt és pollent képesek szállítani, amennyi a saját súlyuk, azaz. kb 100 mg-ot.

6. A méheknek 5 szemük van

Az összetett, nagy szempárjuk mellett még 3 kicsi, mozdulatlan pontszemmel is rendelkeznek. Ezek a szemek a homlok közepén ülnek és a sötét és a világos megkülönböztetésére szolgálnak, valamint belső órájuk működésében és a térbeli tájékozódásban is fontos szerepet játszanak.

mehrol kilenc erdekesseg 07

7. A hímek a párzás után elpusztulnak

A hímek, vagyis a herék sorsa kegyetlen: a párzás után azonnal az ivarszervük kitépődik, így véget ér az életük. Ha mégis visszatérnek, akkor sem vár rájuk jobb sors, ugyanis már nem táplálják őket a dolgozók, maguknak pedig nem tudnak élelmet gyűjteni.

mehrol kilenc erdekesseg 05

8. A hímek meg nem termékenyített petékből kelnek ki

Az élővilág csodája, hogy a hímek megtermékenyítetlen petékből keletkeznek. Ezt hívjuk szűznemzésnek.

mehrol kilenc erdekesseg 03

9. A méhtánc mindent elárul

A mézelő méhek tánca rendkívül összetett mozgásforma, egy körtáncra és egy riszáló táncra oszlik. Meghatározott mozgásmintákkal tájékoztatják a várakozó gyűjtögetőket például arról, hogy merre van táplálékforrás, melyik irányba érdemes repülni, mekkora távra van a célpont.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR