Ház körül fellelt és újrahasznosított anyagokból készült a rovarhotel

Ház körül fellelt és újrahasznosított anyagokból készült a rovarhotel

A rovarhotel menedéket nyújt kertünk fontos lakóinak, többek között a beporzóknak. Nem mellesleg pedig lehetőséget ad a rovarok életének megfigyelésére.

Mohai Tibor saját kezűleg készített egy rovarhotelt, melyhez fenyőfaforgácsot, száraz levendulaszárakat, dióhéjat, csigaházakat és megannyi más, természetben gyűjthető anyagot használt.

"Mohai Tibor vagyok, 50 éves, Gyulán élek és a szakképzésben dolgozom vizsgaszervezőként. Hobbim a főzés, kertészkedés, barkácsolás és minden, ami a természettel kapcsolatos, legyen az környezetvédelem, természetfotózás, természetjárás. Feleségem óvónő és kiemelt figyelmet fordít a gyermekek környezeti nevelésére. Lányom biológia-kémia szakos tanár és környezetvédelmi szakkört is vezet. Különös szenvedélyem a chilipaprikák termesztése és hazai termelők és termékek népszerűsítése ebben a témában. Ezért hoztam létre már több mint egy évtizede a gyulaicsili.blog.hu oldalt.

Mindig is szerettem a természetet és azt is, hogy a kertünkben minél többféle állat lakjon, vagy jelenjen meg időnként. A kerti tavunkban volt már mocsári teknős, vízisikló, pettyes gőte, de időnként egy vadkacsapár is megjelent úszkálni. Télen rendszeresen etetjük a madarakat, madáritató és költőodú is van kihelyezve. Pont ezért készültem már évek óta rovarhotelt is barkácsolni, hogy az élővilág ezen részének is megfelelő életteret, szaporodási-telelési lehetőséget biztosítsak. Mivel szeretek barkácsolni szabadidőmben, ezért egyértelmű volt, hogy magam készítem el és nem készen veszem meg. A mostani (képen látható) rovarhotelt egy óvodának készítettem, ahol a feleségem dolgozik óvónőként és kiemelt szerepet fordítanak a gyermekek környezeti nevelésére.

ujrahasznositott rovarhotel 02

Mielőtt nekiálltam a munkának, olvasgattam a témában a neten. Igazándiból sokféle anyagból el lehet készíteni, különböző méretekben, de én ragaszkodom a természetes − környezetbarát − anyagokhoz, így kezeletlen fenyőfából készült a szerkezete. Az én esetemben 14 mm vastag − burkolásból kimaradt − lambériadeszkák alkotják a vázat, melynek egy részét rozsdamentes ponthegesztett hálóval takartam, hogy az apróbb "fészekanyagokat" is megtartsa. Ezen kívül valamennyi reisercsavarra és két polctartó konzolra volt szükség. A szerszámszükséglet sem jelentős, egy dekopírfűrész, fúró, csavarbehajtó és egy rezgőcsiszoló elég volt, illetve a falra rögzítéshez egy ütvefúró.

ujrahasznositott rovarhotel 03

Amire még szükség van egy rovarhotelnél, azok az anyagok, amelyekkel feltöltjük az elkészült házat. Ezek jelen esetben az alábbiak: fenyőfaforgács, száraz levendulaszárak, dióhéj, 2-4 cm hosszúra vágott fadarabok, üres csigaházak, fakéreg, bambuszágak, fenyőtoboz, kukoricacsutka, mogyoróág-darabok, kifúrt ágak.

Az első lépés az volt, hogy nagyjából megterveztem a méretét, melyhez megnéztem a leendő helyét és a felrögzítésének a lehetőségét. Ezt követően elkészítettem a hátsó falat, majd ahhoz hozzá rögzítettem az oldalsó deszkákat, tulajdonképpen magát a keretet. Ezt követően a belső térosztást készítettem el, hozzá rögzítve a hátfalhoz is és a kerethez is. A következő lépésben feltöltöttem azokat a fakkokat, melyeket később hálóval takartam be, majd rögzítettem a fémhálót. Felkerültek a polctartó konzolok is, ezután következhetett a felszerelés. Mindezek végén töltöttem fel a még üresen álló részeket fészekanyaggal.

ujrahasznositott rovarhotel 04

Nem egy alkalom volt, amikor dolgoztam rajta, így csak becsülni tudom, hogy kb. 4 munkaórát igényelt az elkészítése, melyben nincs benne sem a felszerelés időtartama, sem a "fészekanyagok" összegyűjtése. Talán a legtöbb időt az vette igénybe, hogy azokat összeszedjem, beszerezzem, annak ellenére, hogy sok minden adott volt otthon a ház körül.

Mivel az anyagok teljes egészében a rendelkezésemre álltak, ezért jelentéktelen költsége volt. Tulajdonképpen a két polctartó konzolon kívül csak valamennyi reisercsavart vásároltam hozzá. Úgy becsülöm, hogy ha valaki egy ekkora (60*70 cm-es) rovarhotelt akar készíteni és meg kell vásárolnia az anyagot, akkor kb. 5-6000 Ft költséggel kell számolnia a fészekanyagon kívül. A fészekanyagokat is magam gyűjtöttem a ház körül, vagy a szűkebb környékünkön. Kukoricacsutkát egy kolléganőmtől kaptam, faforgácsot pedig a munkahelyemről az asztalosműhelyből kértem."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR