Bougainvilleám roskadozik a tetvektől. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Bougainvilleám roskadozik a tetvektől. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Senyved a murvafürt.

Bougainvilleám roskadozik a tetvektől és valami apró, fehér, röpködő rovartól. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Válasz:

Bármely növényen károsító levéltetű ellen azonos rovarölő szerek hatásosak. Speciális levéltetvek elleni szerek :Pirimor, Teppeki. A Mospilan felszívódó hatású általános hatású rovarölő, szintén alkalmas.. Mielőtt rovarölő szereket vetne be, előtte próbálja meg a káliszappan vagy házi szappan (mosószappan) 0,5-1%-os oldatával permetezni a növényt, az is segíthet. Javasolt a levéltetű telepek kifejlődésének minél korábbi stádiumában, felszaporodásuk előtti kezelés, a hatásuk annál eredményesebb.

A kérdésében jelzett apró, fehér, repkedő rovarok valószínűleg az üvegházakban élő és onnan a szabadba kihelyezett növényeken tovább károsító üvegházi molytetvek (más néven liszteskék) lehetnek. Ezek az apró, lepke kinézetű kártevők a levelek hátsó oldalán élnek, ott alkotnak telepeket, ezért ellenük elsősorban a levelek fonáki oldalát kell permetezni a kontakt hatású rovarölő szerekkel. A levéltetvek ellen előbbiekben javasolt Mospilan is hatásos ellenük. Érdemes kipróbálni a NeemAzalt, a Careo rovarölő táprúdat is. Kiírtásukhoz 3-4 naponta és 4-5 alkalommal indokolt a permetezést elvégezni, tekintettel arra, hogy bizonyos fejlődési alakjuk ellen a rovarölő szerek nem hatnak.

Mind a levéltetvek, mind a molytetvek számos növényt megfertőznek, gyorsan terjednek, ezért permetezéskor a szomszédos növényeket is érdemes kezelni megelőzési céllal.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR