A bambusz nemcsak pedagógiai segédeszköz

A bambusz nemcsak pedagógiai segédeszköz

A csillogó levelű, Magyarországon is télálló szökőkút bambusz egyike a legszebbeknek. 100 éves korában virágzik, aztán pedig elpusztul.

A szökőkút bambusz nevét az örökzöld, csillogó, fényes levelei után kapta, melyek vízesésszerűen csüngenek a szárakon. Tudományos neve (Fargesia nitida) is csillogó bambuszt jelent magyarul.

Az alacsony növésű bambuszok közé tartozik, de kedvező körülmények között 6 m magas is lehet. Szára vékony, hajlékony, sőt visszahajló, színe fajta szerint változó, lehet kékes, pirosas.

Szökőkút bambusz

Üde, nyirkos talajt kedvel, félárnyékos vagy árnyékos helyre ajánlatos ültetni. Teljesen télálló, -25 °C-fokig fagytűrő.

A bambuszok nevezetesek arról, hogy virágzás után elpusztulnak. Ez a faj várhatóan 100 éves korában virágzik.

Ez itt a virága

Szaporítása a rizómáival (rizóma = gyökértörzs) terjedő tő szétosztásával lehetséges, vagy a kiásott rizóma 10-50 cm-es darabjával. Gondozása csak a túl sűrű tövek ritkításából áll, decemberben-februárban a 4-5 éves száraknak kivágásával a földfelszínen.

Fajtái:

- 'Blue Dragon' – szára zöldeskék, 6 m magasra nő
- 'Blue Fountain' – sötétlila, kékeszöld szárú, 4-6 m magasra nő
- 'Nanping' – finom, irizáló fényű levelei vannak
- 'Red Panda' – szára 4-8 mm átmérőjű, zöldes-sötétvörös színű, barnásvörös csíkokkal, a csomók alatt szőrözött, csak egyéves kora után hoz elágazásokat, 3 m magasra nő, dézsában is nevelhető

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR