Gyökércsapdával ültessük a bambuszt

Gyökércsapdával ültessük a bambuszt

A bambusz ültetése különös figyelmet igényel, mivel bár igen dekoratív, rendkívül erőszakosan terjedhet. Ennek megfékezéséhez szükséges egy hatékony módszer, amely megakadályozza, hogy a növény rövid időn belül eluralja a kertet.

A bambuszt sokan szívesen ültetik a kertbe, hiszen mutatós, és gyorsan terjed. Mások viszont éppen ezért ódzkodnak tőle, mivel egy idő után minden területet elfoglal, képtelenség ritkítani. A bambusz a világ egyik leggyorsabban növő és terjedő növényfaja. Hihetetlennek tűnik, de akár egyetlen nap alatt 91 cm-t nőhetnek a hajtások. Az erőteljes növekedés a rizómák gyökérrendszerének köszönhető, amely lehetővé teszi a figyelemreméltó terjedési ütemet.

gyokercsapdaval bambuszt 02

Noha bambusz gyors növekedése bizonyos esetekben kívánatos lehet – például védőfal, zöld belátásgátló, gyors takarás esetében – telepítése gyakran előre nem látható kihívásokkal jár. A bambusz invazívvá válhat és potenciálisan károsíthatja az épületeket, szerkezeteket és a szomszédos növényeket. Megemelheti a járólapokat, járdákat, kárt tehet az épületek alapjában, megsértheti a csővezetékeket, kábelrendszereket, de kiszoríthatja az őshonos növényeket is.

gyokercsapdaval bambuszt 03

A probléma hatékony és gyors megoldása lehet a bambusz gyökérgát használata. Ezek a gyökérkorlátok, gyökércsapdák általában fóliából vagy erős fonott anyagból készülnek, amelyeket ültetéskor a bambusztő körül kell elhelyezni. A robusztus anyag áthatolhatatlan, strapabíró és vízálló.

A gyökérgátak elengedhetetlenek a bambusz kontrollálatlan növekedésének megállításában és segítenek abban, hogy a növény harmonikusan illeszkedjen a kertünkbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR