A banánillatútól a csokiaromájúig: a menták hihetetlen változatossága

A banánillatútól a csokiaromájúig: a menták hihetetlen változatossága

Cserépben könnyebben kontrollálható.

Borsmenta, ananászmenta, vízi menta, lómenta… számtalan féle-fajta menta létezik. A Mentha nemzetségbe nem csak különféle fajok, de azon belül is tucatnyi fajta tartozik. A kertészetekben találkozhatunk csokoládé-, ananász-, alma-, szamóca-, banán- és narancsillatú mentával is.

Ha elegendő helyünk van hozzá, egy menta-kiskertet is létesíthetünk. Érdemes cserépbe ültetni és nem a kertbe, mert nagyon könnyen terjed. A levelek illóolaj-tartalma a virágzás előtt a legmagasabb, a betakarításhoz a reggeli órákat ajánlott választani.

mentak valtozatossaga 02

A menta a föld alatt és a föld feletti hajtásaival is gyorsan beteríti a területet, a konkurens szomszédokat könnyen túlnőve. Ennek előnye, hogy más gyom nem nagyon tud mellette megmaradni, ugyanakkor, ha nem szeretnénk, hogy csak menta legyen a kertben, érdemes a terjedését megakadályozandó gyökérgátat készíteni vagy nagy cserépbe, dézsába ültetni.

mentak valtozatossaga 03

A mentát nagyon könnyen szaporíthatjuk, tőosztással vagy dugványozással is. A legjobb, ha virágzást követően osztjuk szét, mert ilyenkor nagyon jól fejlődik, de gyakorlatilag bármikor máskor is sort keríthetünk rá a szezonban. A dugványozáshoz vágjunk tavaszi hajtást a növényről és tegyük vízzel teli edénybe vagy közegbe, ahol hamar gyökeret ereszt. A gyökérdugványok is alkalmasak szaporításra.

Néhány menta faj vagy fajta:

  • A borsmenta a vízi menta és a fodormenta hibridje, utóbbi viszont az lómenta és az egyiptomi menta keresztezésének eredménye.
  • A vízi menta nálunk őshonos, illóolajokban gazdag.
  • A lómenta erőteljes ízű, hazánkban vadon terem.
  • A banánmenta a mezei menta egyik fajtája ('Banana'), kellemes banánillatú.
  • Az ananászmenta pedig az almamenta egyik fajtája ( ‘Variegata’), tarka levelei keserű-gyümölcsös illatúak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR