Így rakhatod el a zöld mentát

Így rakhatod el a zöld mentát

Négy praktikus otthoni módszert mutatunk, amelyekkel a kertben termő menta leveleit és virágztatát elraktározhatjuk későbbi felhasználásra.

A legtöbb hobbikertész keserédes kapcsolatot ápol a mentával, ezzel az igen szorgalmasan terjedő, sokszor invazívként kezelt fűszernövénnyel. Ha menta nő a kertünkben, vagy azt kérdezzük magunktól, hogyan tudnánk gátak közé szorítani, vagy egyszerűen megtizedeljük, ha már nagyon elszaporodott. Akinek már egyszer is volt egy foltnyi mentája a kertjében, egy idő után azon kaphatta magát, hogy térdig gázol benne. És ennyi mojitót azért mégsem lehet meginni!

A jó hír azonban, hogy a friss, élénk aromájú mentát sokféleképpen felhasználhatjuk: koktélokhoz, salátákhoz, szószokhoz és öntetekhez, valamint desszertekhez is. Lássunk néhány példát, hogyan fordíthatjuk a hasznunkra e pompás növény sokoldalúságát!

A menta lefagyasztása / mélyhűtése

Ha szeretnénk megőrizni a menta vibráló frissességét, az egyik legjobb módszer a növény lefagyasztása. A menta így többnyire megtartja eredeti textúráját, állagát, színét és ízét. Háromféleképpen is sort keríthetünk rá.

A szép, mutatós koktélok és ízletes jeges teák elkészítéséhez tegyünk 1-2 mentalevelet a jégkockatartó valamennyi rekeszébe, töltsük fel vízzel, majd fagyasszuk le. A mentás jégkocka pompásan mutat például egy pohár limonádéba pottyantva. Az ízhatás fokozására pár csepp citromlevet is facsarhatunk a jégkockatartó rekeszeibe.

A másik két lefagyasztási technika inkább praktikus, semmint dekoratív eredményt hoz.

A hagyományos módszer abból áll, hogy a durvára felaprított friss mentalevelekkel feltöltjük a jégkockatartó rekeszeit. Egy kevéske víz hozzáadása után le is fagyaszthatjuk. A megfagyott mentakockák mélyhűtését fagyasztó tasakokba áttéve folytassuk. Amikor szükségünk van egy kis mentára, csak vegyünk ki 1-2 kockát és szűrőbe vagy szitába téve várjuk meg, amíg a víz leolvad róla.

A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk háztartási vákuumcsomagoló gépet. Kövessük a gyártó utasításait, hogyan kell a megmosott és megszárított menta vákuumcsomagolását elkészíteni. A tasakokat laposan lefektetve fagyasszuk le, majd a helytakarékosság végett felállítva folytassuk a tárolásukat. Természetesen vákuumcsomagoló nélkül is elkészíthetjük a mentás tasakokat: egyszerűen szorítsuk ki vagy szívószállal szívjuk ki belőlük a levegőt, majd gyorsan zárjuk le.

Mentás cukor készítése

A mentás cukor könnyen elkészíthető és tökéletes kiegészítője lehet a nyári gyümölcssalátáknak, jeges teáknak, illetve édes süteményeknek és brownie-knak. Csipkedjük le körülbelül négy szál menta leveleit és konyhai robotgépben vagy mozsárban zúzzuk apróra. Közben folyamatos kevergetés mellett lassan adjunk hozzá egy csésze (200-220 gr) cukrot. Fedjük le és hagyjuk állni 2-3 napot, amíg a menta illólaja jól át nem járja a cukrot. Tároljuk hűvös, száraz helyen, és egy hónapon belül használjuk fel. A fűszernövényes cukorból dekoratív csomagolásban kiváló ajándék is válhat.

menta tartositasa 02

Mentás italok készítése

Készíthetünk például borsmentás vagy fodormentás vodkát vagy fehér rumot. Mentás rummal gyorsabban elkészülhet a mojitónk is. Mindkét itallal nagyszerűen feldobhatjuk a könnyű nyári, gyümölcs-alapú koktélokat.

Vegyünk egy marék mentalevelet, keverjük össze a kedvenc alkoholos italunkkal (200-400 ml-t használjunk), majd egy jól lezárt üvegben, hűvös, száraz helyen hagyjuk állni. Nem szükséges egy egész üveg vodkát vagy rumot felhasználnunk; kis adagokkal is dolgozhatunk. Naponta ellenőrizzük a mixtúrát, majd amikor kész, szűrjük le és tároljuk a hűtőben, de akár szobahőmérsékleten is. Ha túlságosan intenzívnek érezzük az ital mentás ízét, hígítsuk fel kissé az alapként használt vodkával vagy rummal.

menta tartositasa 03

A menta megszárítása gyógyteának

Semmi sem fogható a mentalevél zamatához, de ha túl sok termett belőle, magától értetődően a levelek megszárítása is szóba jöhet lehetőségként. Ha a szezon végén megszárítjuk a mentát, egész évre elegendő teának valóhoz juthatunk. Magában is elkészíthetjük a mentateát, de gyógynövényes teakeverékekhez is felhasználhatjuk.

Mindazok tehát, akik mentát termesztenek a kertjükben, ne féljenek kreatívak lenni, ha a növény hasznosításáról, tartósításáról, különböző ételekhez, italokhoz való felhasználásáról van szó!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR