Ne dobd ki: a cékla levele ehető!

Ne dobd ki: a cékla levele ehető!

Használjuk fel a friss zöldet!

Aki hiper- vagy szupermarketekben jut céklához, talán még nem is találkozott annak levelével. Pedig a friss zöld értékes vitaminforrás, melyet többféleképp elkészíthetünk. Ujhelyiné Szeverényi Irma  a saját termesztésű céklái levelét használta fel, a következőkben megismerhetjük, hogyan.

"Mivel a kertünkben neveltünk céklát, így Párommal együtt csodálva láttuk, milyen szép a száruk, levelük. Szüretelés alkalmával vetődött fel bennünk, hogy vélhetően nem csupán a gyökerüket lehet felhasználni, hanem a szárukat és levelüket is. Rögtön be is ütöttük az internetes keresőbe a cékla nevét, és csakhamar rátaláltunk a Hobbikert magazin következő cikkére: 7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét. Szinte ámulattal olvastuk, mi mindenre fel lehet használni ezt a vitaminokkal gazdag növényt.

cekla levelet es szarat 03

Természetesen nagy lelkesedéssel fogtunk hozzá, hogy a cékla minden részét ilyen módon hasznosítsuk.

cekla levelet es szarat 02

A gyökerét az addig általunk ismert módon megfőztük, majd ízesítettük sóval, köménymaggal, cukorral, ecettel, tormával.

cekla levelet es szarat 04

A levelét, szárát vékony szeletekre vágtuk, és csupán a levelek egy részéből készítettünk azonnal fogyasztható salátát, amit uborkával, sóval, fehér borssal, bazsalikomos olajjal, fokhagymapéppel készítettük el.

cekla levelet es szarat 05

A többi felszeletel levelet és apróra vágott szárat külön-külön zacskózva a fagyasztóba tettük. Majd a tél folyamán a kedvünk szerint választott recept szerint fogjuk felhasználni. A Hobbikert magazin oldalán található remek ötleteket a könyvjelzőmbe tettem, hogy majd alkalomadtán kéznél legyenek.

cekla levelet es szarat 06

Arra kell ügyelnünk, hogy ezeket a friss növényrészeket azonnal használjuk fel, vagy mélyhűtőbe téve készítsük el, nehogy megöregedjenek.

cekla levelet es szarat 07

Összegzésképpen annyit mondhatok, hogy nagyon örülök minden új ismeretnek. Ezúttal annak, hogy sok év után megtudtam, hogy nem csupán a cékla gyökerét, hanem szárát és levelét is felhasználhatjuk immunrendszerünk erősítésére, egészségünk megőrzésére."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR