Igazi vitaminbomba a hagymás-céklás-káposztás finomság

Igazi vitaminbomba a hagymás-céklás-káposztás finomság

Telente is könnyen beszerezhető alapanyagok.

Sem levet készíteni, sem pedig dunsztolni nem kell ezt a nyersen készülő savanyúságot. Zavadáné Szilvia  dinnyehéjból készült lekvárját a nyáron mutattuk be, most pedig lilakáposzta, lilahagyma és cékla felhasználásával készít finom, vitamindús savanyúságot. Nem csupán színben, ízben is remekül passzol a három zöldségféle egymáshoz.

hagymas ceklas kaposztas vitaminbomba 02

"Tavaly ilyentájt találtam rá erre a receptre a Befőzés=tartósítás-savanyítás nevű csoportban. Akkor mindenki ezt készítette, és hogy én se maradjak ki a sorból, megpróbálkoztam vele. Nagyon finom lett, már a kavargatás során rájártunk a férjemmel. A gyerekeknek is ízlett, így az idén már harmadjára készítem dupla és tripla adagban.

Hozzávalók:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 1 kg lilahagyma
  • 1 kg nyers cékla
  • 35 dkg cukor
  • 4 dkg só
  • 3 dl 10 százalékos ecet
  • egy késhegynyi nátrium benzoát és
  • egy késhegynyi borkén por. Ha valaki érzékeny a borkénre (fejfájást okozhat), el is hagyható.

A friss zöldségeket megtisztítottam, V-gyaluval szeleteltem, a céklát a késes felével kis csíkokra, és ezután mértem le külön-külön. Vigyázzunk, hogy ne reszeljük le az ujjunkat! Javaslom, hogy akkor készítsük el, ha nem megyünk utána sehova, mert a cékla bizony fog rendesen.

hagymas ceklas kaposztas vitaminbomba 07

hagymas ceklas kaposztas vitaminbomba 04

Majd a zöldségeket egy tálban jól összekevertem a többi hozzávalóval és egy napig hagytam állni. Ha tovább áll sem probléma, csak többször át kell keverni. Tehát szükség van még egy mérlegre és egy megfelelő eszközre a szeleteléshez. Víz nem kell hozzá, mert enged levet. Másnap üvegbe töltöm. Az üvegbe töltésnél ügyeljünk arra, hogy lé jusson mindegyikbe. Nem kell dunsztolni.

hagymas ceklas kaposztas vitaminbomba 05

Ha valakinek nincs elég befőttesüvege, rakhatja műanyag vödörbe is. Ha szedünk ki belőle sem lesz semmi baja. Előnye: hogy akár azonnal fogyasztható és az elkészítése a téli hónapokban is lehetséges, minden alapanyagot meg lehet vásárolni akkor is. Sőt, igazi vitaminbomba, hiszen nyersen van benne minden.

hagymas ceklas kaposztas vitaminbomba 06

Sokáig eláll, de nálunk nem. Mindenki nagyon szereti. Egy része megy a kamrám polcaira, de a nagyobb részét elviszik a gyerekek."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR