A cickafark nem bújik el a nap elől

A cickafark nem bújik el a nap elől

Vágott virágként is rendkívül mutatós!

A cickafark (Achillea millefolium)  Európában és Ázsiában őshonos, a dombvidéktől egészen a havasok aljáig, gazdag rétek, legelők, szántóföldek és utak mentének jellegzetes, tömegesen előforduló virága. Évelő növény, amelyet elsősorban sokoldalú gyógynövényként gyűjtenek. Nemesített fajtái kis csoportokban ültetve kedvelt tagjai az évelő ágyásoknak, kerítések tövében is jól mutatnak. Virágzatuk kisebb, mint a vadon növő fajtáé, viszont a fehéren kívül rózsaszínű, fehér, piros, sárga és terrakotta színben is díszlenek. A virágok júliustól szeptember elejéig nyílnak, vágott és szárított virágként is remekül használhatóak.

cickafark 01

cickafark 03

A cickafark kedveli a napot, de száraz időszakban rendszeresen öntözzük! Napos, meleg helyre ültetve fejlődik a legszebben, még a szárazabb talajokat is jól viseli. Nincs vele sok teendőnk, az elhervadt virágokat még a magképződés előtt vágjuk le! Késő ősszel közvetlenül a föld felett kell visszavágni a töveket, 3-4 évente pedig érdemes szétosztani a töveket, a fiatalítás érdekében.

cickafark 02

cickafark 04

  • A 'Red Velvet'  fajta erős, harsány rózsapiros színe az idő múlásával kevésbé halványodik, mint a többi cickafark fajta virága.
  • A 'Terracotta'  fajta a sárga különböző árnyalataiban pompázik, narancsos-terrakotta árnyalatból fordul krémsárgába a virágzás során.Hosszú szárú virágai miatt nem csak a kertben, de vágott virágként is jól mutat.
  • A ’Tutti Frutti Pink Grapefruit’  élénk rózsaszín, különleges, több árnyalatú virágszínnel, egészen világos pasztell rózsaszín lesz a virágzási időszak végére. Kompakt növekedésű, ezért kis hellyel rendelkező balkonkertészek ládáiba, cserepeibe is ideális választás.
  • A ’Desert Eve’  nagyon tömör, kompakt növekedésű, ezért őt is nevelgethetjük cserépben! Élénk virágszínekkel hódít, piros, sárga és rózsaszín változata is kapható.
  • A ’Paprika’  fajta sok élénkpiros virágot hoz. Nagyon egyöntetű, gyönyörű virágú növény.
  • A ’Colorado’  színkeveréket választva mindig lesz a vázában tarka vágott virág.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR