Télen szedjünk dugványt a fásszárúakról

Télen szedjünk dugványt a fásszárúakról

Szaporítás egyszerűen.

A téli nyugalmi időszakban sem marad munka nélkül a metszőolló: ilyenkor vághatunk dugványt egyes díszcserjékről és bogyósgyümölcsű bokrokról is.

Fás dugványnak az egy- vagy kétéves, egészséges, erős hajtásokat válasszuk, olyanokat, amelyek könnyen hajlanak. Ribiszkénél az előző nyári, rövid hajtásokat is vághatjuk a bokor közepéből. Ezek a rövid hajtások a következő szezonban egyébként sem teremnének sok gyümölcsöt.

Normál esetben a fás dugványokat a téli hónapokban szedhetjük. Gyakran januárban már olyan meleg van, hogy a bokrok tavaszra készülődnek. Hogy ne késsük le az időpontot, a legjobb, ha már decemberben vágjuk a dugványokat, de fagyos, hideg időben januárban vagy februárban sincs késő.

fasszaruakrol telen dugvanyt 02

Ahhoz, hogy a gyökerek növekedését figyelemmel tudjuk kísérni, meg kell tudnunk különböztetni az alsó és a felső részt. A levél nélküli dugványok növekedési iránya vágás nélkül nehezen látható, ezért a két véget eltérően metsszük: az alsót ferdén, a felsőt pedig egyenesen.

A legtöbb fás dugványt kb. 20 cm hosszan kell levágnunk. Némely faj esetében azonban hosszabb, akár 30 cm-es dugványokat is használhatunk: például a kúszónövényeknél, de az egres esetében is.

fasszaruakrol telen dugvanyt 03

A leszedett dugványokat szorosan össze kell kötni, nem többet, mint tízet egy kötegbe. Feliratozzuk őket, hogy később se feledjük, mely növény dugványai.

A dugványokat sötét, nedves, hűvös, de fagymentes helyen tároljuk. Megfelelő lehet egy homokkal teli láda. Márciusban, amikor a föld már felenged, elültethetjük őket. Ha nem tudjuk a tárolást megoldani, akkor az is jó, ha egyszerűen a földbe szúrjuk, majd lombbal takarjuk őket.

Ezeket a bokrokat szaporíthatjuk fás dugvánnyal:

Gyümölcstermő bokrok: ribizli, egres (30 cm-es dugvány), málna, szeder, áfonya, bodza.

Virágos cserjék: gyöngyvessző, som, tamariska, ezüstfa, kecskerágó, levendula, hortenzia, fagyal, vadszőlő, lonc, jezsámen, pimpó, hógolyó hortenzia, rózsalonc, gyöngyvirágcserje, viráglonc.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR