A csodaszép őszi, homoki és magyar kikerics

A csodaszép őszi, homoki és magyar kikerics

A természet három mérgező szépsége különböző helyen és időben él hazánkban.

Őszi kikerics

A kikerics a mesekönyvekben és a gyermek-mondókákban tavaszjelző, kedves virág, de a valóságban ősszel nyílik, és veszélyesen mérgező. Tudományos neve, a Colchicum  őszintébb; Kolkhisz, a mai Grúzia területén, a görög mitológia híres királysága. Prométheusz büntetésének, a harcos amazonok és számos méregkeverő származásának a helye. Médeia, az ókor gyilkos boszorkánya többnyire eredményesen kísérletezett a kikerics mérgével.

A legelőkön díszlik és mérgez

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale)  nálunk augusztus végétől október végéig virágzik, leginkább a mélyfekvésű nedves réteken és a hegyvidékek üde legelőin. A legelő lovakra és sertésekre nagyon veszélyes, a juhok és kecskék jobban tolerálják, de a tejükkel szabadulnak meg a méregtől, amely azután a tejtermék fogyasztóit is megbetegítheti. Az őszi kikerics tápanyagait mélyen a földben tároló diónyi hagymagumói, a tavasszal akár 40 centisre is megnövő vastag tőlevelei, a köztük lévő toktermések és a magvai is mérgezőek. A helyben felnőtt állatok állítólag felismerik és elkerülik a mérgező növényt, az újonnan érkezettek gyakrabban mérgeződnek.

Homoki kikerics, az apró

A homoki kikerics (Colchicum arenarium)  első ránézésre az őszinek a kicsinyített mása, fokozottan védett, 100 000 Ft természetvédelmi értékű, nagyon ritka növény. Szintén mérgező, ősszel virágzó, de a sokkal szárazabb homokpuszták, homoki rétek és legelők növénye. Elvileg a rokonok így nem találkozhatnának, és az akár tízszeres méret is megkülönbözteti őket, de a valóság mindig bonyolultabb. Már láttam a két kikericset egymás közelében, valamint a legkisebb őszi és a legnagyobb homoki között alig van méretbeli különbség. Az igazi határozói bélyeg, hogy az őszi kikerics bibéi a végükön görbülnek, vastagodnak és szélesednek; a homoki kikerics bibéi többnyire nyílegyenesek, legfeljebb a csúcsukon van egy kis elhajlás, egyenletesen vékonyak.

Magyar kikerics, a ritka

A magyar kikerics (Colchicum hungaricum)  a harmadik hazai faj, de ezt még nem sikerült lefényképeznem, pedig már februári hóviharban is kerestem a Szársomlyón, az egyetlen magyarországi termőhelyén, viszont stilizált rajzát gyakran látom a villányi védett eredetű borok szimbólumaként.

kikericsek 02
Őszi kikerics virága

kikericsek 03
Őszi kikerics termései és vastag levelei nyáron

kikericsek 04
Őszi kikerics csoport

kikericsek 05
Homoki kikerics virága

kikericsek 06
Homoki kikerics csoport

kikericsek 07
Őszi kikerics görbült és kiszélesedő bibékkel

kikericsek 08
Homoki kikerics egyenes és vékony bibékkel

kikericsek 09
Magyar kikerics, a villányi borok védjegye

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR