A turbánliliom csak a szendereknek ad enni

A turbánliliom csak a szendereknek ad enni

Nappal különösen szépséges, éjszaka illatozik is a legendák által övezett turbánliliom, amelynek hagymáját a gyökerei a föld mélyébe húzzák.

A kinyílt virág hasonlít egy turbánra

A turbánliliom (Lilium martagon) a liliomfélék családjába tartozó, néha egy méter magasra is megnövő, impozáns lágyszárú, évelő, hagymás növény. A “Lilium” latin nemzetségnévből származik szinte az összes európai megnevezése, így a magyar liliom is. A “martagon” fajnév egy török turbán típusra utal, mások a hadisten Mars, katonai=martiális szavakra ismernek a névben, de szerencsére ez a két szómagyarázat együtt is helytálló lehet. A kinyílt virág visszahajló lepellevelei valóban hasonlíthatnak egy szultán vagy egy török harcos, azaz egy martalóc turbánjára.

Húzógyökerek tartják mélyen a hagymát

A természetvédett turbánlilom hagymáját nem ástam ki, így csak a szakirodalomból tudom, hogy húzógyökerei vannak, amelyek mindig mélyen a föld alatt tartják a hagymát: ez fontos lehet egy lejtőn, a talajt mozgató nagyobb záporok után. A tavaszi visszás-tojásdad vagy hosszú lándzsás alsó levelek olyan sűrűn állnak a még alacsony száron, hogy örvösnek tűnnek, amiről már nagyon korán felismerhető a növény. Később a megnyúló száron már kisebbek a levelek, és szórt állásúak. A bimbók eleinte nem láthatók, május végén még vattapamacs takarja őket, a vékony pelyhek még a virágzatba nyúlt bimbókon is megtalálhatók.

Szendereledelt termel

Csak feltételezem, hogy a pelyhes pamacs a liliombogár lárváit tarthatja távol a leveleknél értékesebb virágoktól. A virágok bókolók, sötéten pöttyözött bíborosak. A kinyílt lepellevelek turbánszerűen hátrahajlók, a bibe és a vörös portokok messze kiállnak a virágból. A többnyire csüngő, csupán alulról nyitott virágok nektárját csak az egy-helyben lebegni tudó szenderek tudják megszerezni hosszú pödörnyelvükkel. A virágok éjjel erősen illatoznak, hogy ezek az éjszakai lepkék is rájuk találjanak a sötétben, és táplálkozásuk során megporozzák a liliomokat. Őszre a csüngő virágokból egyenesen felálló hatszögű toktermések alakulnak, amelyek három rekeszéből rázkódás hatására százával hullanak a kicsit repülni is tudó kurtaszárnyú magvak.

Csodák és mesés hatások

A turbánliliom a magyar középhegység erdeiben és cserjéseiben él, a magashegyi réteken, tisztásokon a fényben nagyobbra nő, és gazdagabban virágzik. A dekoratív virághoz a régi időkben sokféle csodát és gyógyhatást kapcsoltak. A feltételezés, hogy a hagymája etetése vonzóbb színt ad a tehéntejnek és vajnak, valószínűleg nem tett jót a növény elterjedésének, számos legeltetett térségben ma már szigorúan védett.


Turbánliliom tavaszi, örvösnek látszó korai levelei

turbanliliom szendereknek 03
Turbánliliom visszás-tojásdad levele

turbanliliom szendereknek 04
Turbánliliom alul álörvös felül szórt levelekkel

turbanliliom szendereknek 05
Turbánliliom virágkezdeményeket rejtő pehely-pamacsa

turbanliliom szendereknek 06
Turbánliliom virágbimbói a megmaradt pelyhekkel

turbanliliom szendereknek 07
Turbánliliom bókoló virágai

turbanliliom szendereknek 08
Turbánliliom virágbelső a sárga magházzal és a vörös portokokkal

turbanliliom szendereknek 09
Turbánliliom rekeszes toktermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR