A természet varázsa: őszutón nyíló virágok

A természet varázsa: őszutón nyíló virágok

Még novemberi kirándulások alkalmával is találkozhatunk velük.

Harmatcseppek a fűszálon, színes virágok elhullott szirmai és a fák vörös-barna levelei... ez a látvány tárul elénk a szunnyadó természetben járva. És nem is gondolnánk, hogy léteznek olyan növények, amik még ilyenkor is színes virágaikkal díszítik környezetünket. Lássuk, melyek ezek!

Mezei katáng (Cichorium intybus)

A köznyelvben cikória néven is ismert vadon termő évelő növény Európa, Nyugat-Ázsia és a Földközi tenger mediterrán területein fordul elő. Erőteljes növekedésű, akár 100 cm magasságot is elérheti. Csak a reggeli órákban nyíló, legyező formájú, égszínkék virágai 4-5 cm nagyok, melyek júliustól november elejéig díszítik a természetet.

Közép-Európában, mint vadon termő növény gyakran megtalálható akár utak mentén parlagon hagyott területeken vagy erdők-mezők növényei között. Nagyon jó a tűrőképessége, hiszen akár a száraz talajban is megél, sőt a sózott utak mentén is kiválóan érzi magát.

A különlegessége ennek a növénynek a gyökerében rejlik. Inulin tartalmú cukorszerű anyag gyógyhatásának köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést, sőt akár a gyomorfekély kezelésére is jótékony hatással van. A föld alatti megvastagodott karógyökeret legjobb ilyenkor ősszel begyűjteni, majd tisztítás után kiszárítani. Egy kávéskanálnyi felaprított száraz gyökérdarabokból jóízű tea készíthető, amely akár édesítés nélkül is fogyasztható.

oszuton nyilo viragok 02

Kőfali pintyő (Cymbalaria muralis)

A kőfali pintyő vagy zsidószakáll az útifűfélék családjába tartozó kedves kis növény, amely saját magját elszórva képes szaporodni, akár a járdalapok közötti kis területen is. Európa Földközi-tenger területéről származó kúszónövény közkedvelt a sziklakerti növények között, mely különleges halványlila színű, sárga ajakú apró virágai a fagyokig díszítik a sziklakerteket. Mérete ugyan alig éri el az 5-10 cm magasságot, de vékony hajtásaival képes akár 1 méterre is felkúszni.

A kőfali pintyőt meleg, napos helyre ültessük, lehetőleg humuszban gazdag, savanyú erdőtalajba. Gyakran fedezhetjük fel a növényt sziklák, vagy támfalak repedéseiben, ahol szintén jól érzik magukat. A népi gyógyászat szerint a növényből készült főzet eredményesen alkalmazható bőrgyulladások, égési sérülések kezelésére. A levele pedig magas C-vitamin tartalmának köszönhetően salátának elkészítve frissen is fogyasztható.

oszuton nyilo viragok 03

Őszi kikerics (Colchicum autumnale)

Az őszi kikerics erősen mérgező növény, amely a nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben virágzó évelő növény. A Közép- és Dél-Európában honos gumós növény alig 15-20 cm magas, leveleit már kora tavasszal felfedezhetjük, de a rózsaszín-lila árnyalatú virágai csak ősszel bújnak ki. Tápanyagban szegény, nedves, enyhén savanyú erdei talajokat kedveli.

A növény érett magja kolhicin nevű alkaloidot és zsírosolajat tartalmaz, melyet sejtosztódást gátló erős mérgező hatása miatt kizárólag heveny köszvényes betegségre alkalmazható!

Vigyázat!

Tavasszal könnyen össze lehet téveszteni a növényt a medvehagymával, hiszen a levelei nagyon hasonlóak. Mielőtt leszedjük a leveleket szagoljuk meg, ha erős foghagyma illatot érzünk, akkor az a medvehagyma, de ha nem akkor az őszi kikerics erősen mérgező levelére bukkantunk.

oszuton nyilo viragok 04

Vesszős aggófű (Senecio inaequidens)

A többéves, de rövid életű növényt először Dél-Afrikában fedezték fel és alig 10 éve megtalálható Magyarországon is. 6-7 cm hosszú lándzsás leveleivel és 2 cm átmérőjű citromsárga virágaival késő őszig díszít a természetet.

Akár a természetben járva gyűjtögetjük, akár a vadon élő állatok fogyasztják vigyázni kell, mert vesszős aggófű mérgező! Mivel ez egy dekoratív és viszonylag új növény, sokan gyűjtik és viszik haza. Dél-Afrikából a gyapjúimportálással került Európába a növény magja, ami széllel nagyon gyorsan elterjedt és könnyen csírázva telepedett le a műveletlen területeken.

oszuton nyilo viragok 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR