A tavaszi tőzike hangyával, a nyári tőzike áradással terjed

A tavaszi tőzike hangyával, a nyári tőzike áradással terjed

A két külön évszakban virágzó kedves virágok nemcsak ritkák és védettek, de mérgezőek és gyógyszert is teremnek.

A Magyarországon honos két tőzike faj, a tavaszi tőzike (Leucojum vernum)  és a nyári tőzike (Leucojum aestivum)  átlagos virágzáskezdete között egy egész hónapnál is több idő telik el. A tavaszi február-márciusban, a nyári áprilistól júniusig nyílik. Nem ez az egyetlen különbség, de nézzük előbb a hasonlóságokat!

Vízigényes, sőt a nyári tőzikét az áradás terjeszti

A tavaszi és nyári tőzike rokon növények, nagy földalatti hagymában tárolják éveken-évtizedeken át a tápanyagaikat. Vegetatív módon is szaporodnak, fiókhagymáikkal is terjeszkednek. Bókoló, illatos, fehér virágaik (“Leucojum” = fehér viola) vannak. A hat egyforma méretű lepellevél alsó, külső csúcsán zöld vagy sárga folt van. A narancssárga porzók a megvastagodott csúcsú bibe körül szabadon állnak. Mindkét tőzike nyirkos erdőkben él, de a nyári sokkal több vizet is elvisel, mocsárban is jól boldogul. A szivacsos maghéjuk révén a vízben lebegő magjait az áradás terjeszti. A tavaszi tőzike “hangyakalács” függelékes magvait hangyák hordják szét, ami tartósan vizes élőhelyen nem is lenne lehetséges.

Tavaszi tőzike vs. nyári tőzike

A tavaszi tőzike arasznyi magasságú, sötétzöld, szálas levelű, csoportosan élő növény. A tőkocsányán többnyire egy, ritkán két nagyobb virág van, a fellevél túlnyúlik rajtuk. A nyári tőzike legalább kétarasznyi magasságú, szálas, világos szürkészöld levelei gyakran magasabbak a virágszáraknál, a tőkocsányon 3-5-7 kisebb virág van, a növények nagyobb foltokat borítanak. A nyári tőzike nálunk sokkal gyakoribb, a tavaszi inkább ritkaság. Mindketten védett növények, többnyire az élőhelyük is értékes természeti terület. Eredetileg mindkét tőzike európai elterjedésű, de kertekben és parkokban az egész világon ültetik, számos kertészeti fajtájuk is van.

Mérgezőek, de gyógyszert teremnek

A növények minden része mérgező, korábban a népi gyógyászatban is szerepet kaptak. A hóvirágban is megtalálható, és arról elnevezett galantamin hatóanyaguk ígéretes természetes eredetű és szintetikusan is előállított alkaloid a demencia kezelésében, a romló emlékezet javítására.

tavaszi nyari tozike 02
Tavaszi tőzike csoport február végén

tavaszi nyari tozike 03
Tavaszi tőzike magányos virága túlnyúló fellevéllel

tavaszi nyari tozike 04
Tőzike szabadon álló sárga porzói

tavaszi nyari tozike 05
Nyári tőzike csoport április végén

tavaszi nyari tozike 06
Nyári tőzike világos szürkészöld levelei

tavaszi nyari tozike 07
Nyári tőzike öt virága egy tőkocsányon

tavaszi nyari tozike 08
Nyári tőzike virága a jellegzetes foltokkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR