Nőszirmok a szivárvány minden színében

Nőszirmok a szivárvány minden színében

A mocsári nőszirom például méteres kard alakú leveleivel, élénk sárga, nagy virágaival és mocsaras élőhelyével igazi különlegesség.

A nőszirom (Iris)  növénynemzetségnek csak a hazai természetes flórában tucatnyi faja él, a kertekben és parkokban pedig még sokkal több, a világ minden tájáról. A magyar név a szirom-szerű bibékről kapta a nevét, tudatos névmagyarítással. Irisz a görög mitológiában a szivárvány istennője, az írisz-diagnosztikai betegség-felismerés és a számítógépes írisz-azonosítás miatt a szemünk szivárványhártyájának a neveként mindennapos kifejezéssé vált. A nőszirmok is változatos és pompás színük miatt kapták a ’Iris’ nevet.

noszirmok mocsari habitusa 01
Mocsári nőszirom habitusa, egész növény

noszirmok mocsari habitusa 02
Mocsári nőszirom habitusa, csak a virágos rész

A kék-lila-sárga minden árnyalatában

Vannak apró, szárazságtűrő, sziklagyepekben és sztyeppréteken a kék-lila-sárga minden árnyalatában tündöklő nőszirmok, de az én kedvencem a hozzájuk képest hatalmas termetű mocsári vagy más néven sárga nőszirom, Iris pseudacorus. Méteres kard alakú leveleivel, élénk sárga, nagy virágaival és mocsaras termőhelyével igazi különlegesség. Az ’acorus’-hoz, azaz magyarul kálmoshoz való hasonlósága miatt kapta a nevét, amikor a kálmos (Acorus calamus)  még elterjedt és kedvelt gyógynövény volt. Mára fordult a kocka, kálmost ritkán látunk, a hasonmása sokkal gyakoribb lett. A mocsári nőszirmot az Újvilágban tudatosan terjesztették, mert remek víztisztító, vastag gyöktörzsében elraktározza a mezőgazdasági földekről kimosódó fölösleges tápanyagokat. Amerika egyes részein olyan jól érzi magát, hogy tömeges megjelenése miatt veszélyes invazív növénynek nyilvánították.

noszirmok mocsari viraga oldalrol 01
Mocsári nőszirom virágai oldalról

noszirmok mocsari folulrol 01
Mocsári nőszirom virága fölülről

noszirmok mocsari viraga folulrol 01
Mocsári nőszirom virága fölülről

noszirmok lila 01
Apró nőszirom

noszirmok lila 02
Apró nőszirom

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR