Hóvirág: felismered, melyik a vad és melyik a kerti?

Hóvirág: felismered, melyik a vad és melyik a kerti?

A tavasz fagyálló és mérgező hírnökei a természetben ma már védett növények, de a nálunk honos hóvirág azért különbözik a kertekből kiszabadult fajtól.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)  legfeljebb arasznyi magasságú hagymás évelő növény. Általában nyirkos, de legalábbis üde erdők télvégi, kora tavaszi virága. A kikeleti előnevet újabban kapta a tudósoktól, azért, hogy nevében is megkülönböztessék a természetben élő, ma már védett növényt a kertekbe telepített, nem honos fajú vagy dísznövénnyé nemesített hóvirágfajtáktól. A “Galantus” görög szó tej(fehér) virágot jelent. A latin “nivalis” havat, ami nem csak a virág hófehérségét, hanem a hó alóli előbúvását is jelentheti.

Mi a különbség a kerti és a vadon élő, honos hóvirág között?

A hazai erdőkben honos kikeleti hóvirág határozói bélyegei a keskeny, fél, legfeljebb másfél cm szélességű szürkészöld tőlevelek, a bókoló virág három külső hófehér lepellevéllel, a belső lepellevelek alsó külső csúcsain a V alakú zöld foltokkal. A betelepített kerti változatok tőlevelei és a virág külső lepellevelei szélesebbek, a belső lepelleveleken más alakúak, gyakran nagyobb felületűek a zöld foltok. Fajon és fajtán belül is nagy a változatosság, valamint a hibridek is gyakoriak.

hovirag vad kerti 09

Miért a hóvirág az első?

A korai virágzás oka, hogy a lombos erdőkben február végén süt be legtöbbet a nap, felmelegszik a talaj, és kihajtanak a tápanyagaikat hagymájukban raktározó növények. A lepellevelek fehérsége a megporzó rovarok szemével eltér a hóétól, könnyen észreveszik a virágokat. A hóvirágok kevés nektárral kényeztetik a látogatóikat, viszont a bibe érintésére a porzók alkotta sárga kúp szétnyílik, és gazdagon megszórja a rovarokat virágporral. A korai kihajtás a táplálkozó erdei állatokat is vonzaná, de a növény minden része mérgező. A már májusban érő termések magvainak olajcsepp függelékei, a hangyakalácsok értékesek a hangyák számára, az általuk messzire széthordott magokból új növények lesznek. A talajban lévő sarjhagymák által is terjed a hóvirág a közvetlen közelében, és így jellemzően tenyérnyi foltokban nagyobb területeken virít. Az áttelelő hagymák nálunk teljesen télállóak, a virágzó növény is sokat kibír, és sokszor a látszólag elfagyott virágszárak is újra felélednek.

hovirag vad kerti 02
Kikeleti hóvirág patakparton

hovirag vad kerti 03
Kikeleti hóvirág keskeny levelekkel

hovirag vad kerti 04
Kikeleti hóvirág a belső lepel fordított V-alakú foltjával

hovirag vad kerti 05
Kerti hóvirágfaj szélesebb levelekkel

hovirag vad kerti 06
Kerti hóvirágfaj a belső lepel nagy zöld foltjával

hovirag vad kerti 07
Hóvirág sárga porzókúpja

hovirag vad kerti 08
Hóvirág a virágzás vége felé

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR