Ismerjük meg a hóvirág ’kishúgát’, a tőzikét

Ismerjük meg a hóvirág ’kishúgát’, a tőzikét

Ibolyára emlékeztető illat.

A hasonlóság nem vitatható: sokan a tőzikéről is azt hiszik, hogy hóvirág, pedig két külön fajról van szó. Noha ’kistestvérként’ jellemezzük a hóvirágnál kevésbé ismert tavaszi tőzikét, valójában nem olyan pici, hiszen akár 40 cm magasra is megnőhet a növény. A hagymás évelő március-áprilisban virágzik. Ezt követően „eltűnik” a kertből, nyugalmi időszakba kerül, és következő tavaszig nem is látjuk.

tozike 03

Az amarilliszfélék családjába tartozó tavaszi tőzikét az különbözteti meg a hóvirágtól, hogy mind a hat lepellevele egyforma, csúcsa alatt sárgászöld folttal, nem pedig kétféle sziromlevele van, mint a hóvirágnak. A növény maga erőteljesebb, mint a vadon termő hóvirág.

A télálló hagymás növény ideális a vidékies jellegű kertekbe, lágyszárúakkal teli ágyásba, a fás területek szegélyéhez, az árnyasabb részekre, például az örökzöld cserjék alá. Nem árt tudni, hogy ez a növény is mérgező!

tozike 02

A nemzetség összesen 10 fajt tartalmaz, ezek igen elterjedtek a kertekben, de vadon is megtaláljuk, hazánkban például a Körmend környéki erdőkben. Aki megszagolja a virágot, el lesz ragadtatva a finom, ibolyára emlékeztető illattól, ami a kertbe vonzza az első méheket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR