A dália teleltetése: így szedd fel és őrizd meg a gumókat a következő évre!

A dália teleltetése: így szedd fel és őrizd meg a gumókat a következő évre!

Lássuk, mit kell lennünk a dáliagumókkal, hogy túléljék a telet!

A dália a nemesítők és a gyűjtők egyik nagy kedvence. Ez nem is csoda, hiszen olyan sokféle méretben és színváltozatban előfordulnak, hogy mindenki megtalálhatja köztük a szívéhez legközelebb állót. A dália gumóiról tudnunk kell ugyanakkor, hogy nem igazán tűrik jól a fagyos időjárást: például a mi éghajlati viszonyaink között biztos, hogy a szabadban hagyva nem élnék túl a zord téli hónapokat. Fagypont alatti hőmérsékleten berepedeznek, vizenyős talajban megrothadnak. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy kiássuk és beltérben tároljuk azokat a hideg hónapokban, hogy aztán tavasszal ismét kiültessük a kertbe.

daliagumok teleltetese 02

Tippek a dália megmentésére

A dáliagumókat többféle módon is lehet tárolni télen. A folyamat kritikus része a gumók megtisztítása és megszárítása. Azonban még a legjobb módszer alkalmazása is szükségessé teszi, hogy a tél folyamán időről időre átvizsgáljuk a gumókat. A tárolóhelyen bekövetkező környezeti változások, például a megnövekedett páratartalom vagy az ingadozó hőmérséklet károsíthatják a telelő dáliagumókat.

A dália tehát nálunk egynyári növényként kezelendő, következésképp a fagyérzékeny gumókat ősszel fel kell szednünk és védett helyen teleltetnünk. A teleltetés előkészítése nem vesz igénybe sok időt és csupán pár hétköznapi, általános kellék szükséges hozzá.

daliagumok teleltetese 03
F. D. Richards

daliagumok teleltetese 06
F. D. Richards

Hogyan szedjük fel és készítsük elő a teleltetésre a dáliagumókat?

A gumók kiásása előtt várjuk meg, amíg a lomb megsárgul. Ez azért fontos, mert így a növény energiát tud tartalékolni a következő évre. A gumókban keményítőt raktároz el, amely a következő vegetációs időszak elején elősegíti az erőteljes csírázást. Vágjuk le az elsárgult lombot és óvatosan ássuk ki a gumókat. A földet rázogassuk, seperjük le a gumókról, majd tegyük félre azokat néhány napra száradni. Ha lehetséges, fejjel lefelé lógassuk fel gumókat a szárítás során, hogy a nedvesség távozni tudjon belőlük.

A szárítás a gumók átteleltetésének fontos lépése, mivel ezzel megelőzhetjük a rothadásukat. Beltérben ugyanakkor szükség lesz egy kis nyirkosságra a gumók túléléséhez. Amikor a gumók felszíne megráncosodik, ez azt jelzi, hogy pont eléggé szárazak ahhoz, hogy megkezdhessük a teleltetésüket.

daliagumok teleltetese 04
F. D. Richards

daliagumok teleltetese 05
F. D. Richards

Hogyan teleltessük a dáliagumókat?

A kertészek a legeltérőbb véleményen vannak azzal kapcsolatban, melyik a legjobb módszer a dáliagumók átteleltetésére. Vannak, akik arra esküsznek, hogy a gumókat tálcára szórt tőzegmohában vagy homokban, 4-7 °C-os helyiségben kell átteleltetni. Megpróbálkozhatunk egy vastag műanyag tasakban való teleltetéssel is, de akár egy styrofoam hűtőtáskába is elpakolhatjuk a gumókat. Hogy a gumók egymással ne érintkezzenek, tőzeggel, perlittel, cédrusforgáccsal szeparáljuk el azokat egymástól. Szóba jöhet az is, hogy a gumókat papírzacskóba téve egy fagymentes alaksorban vagy garázsban teleltetjük át.

Vannak kertészek, akik a gumókat a teleltetés megkezdése előtt gombaölő szerrel szórják be. Bármelyik módszert is válasszuk a dáliagumók teleltetésére, a gumókat időnként ellenőriznünk kell, hogy nem találunk-e köztük rothadásnak indult darabokat. Ezeket haladéktalanul dobjuk ki, különben akár az összes többi gumót megfertőzhetik.

A fagyveszély elmúltával ismét kiültethetjük a gumókat a kertbe, hogy aztán újra megcsodálhassuk a tömegével nyíló dáliavirágok gazdag szín- és formavilágát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR