Miért nem hoz virágot a dáliám?

Miért nem hoz virágot a dáliám?

Nincs a dálián virág? Ez bizony gyakori probléma a hobbikertészek körében.

A növény nőhet akármilyen magasra, fejleszthet bármilyen dús lombot, ha nem hoz virágot, nem teljes az örömünk. A virágok hiánya nem ritka jelenség, amely több tényező miatt is kialakulhat. Az alábbiakból kiderül, melyek a lehetséges okok, és mit tehetünk azért, hogy a dáliánk végül mégis szirmot bontson.

dalia nem viragzik 02

Miért nem virágzik a dáliám?

Ha olyan dáliát szeretnénk nevelni, amely virágbimbókat is hoz, nos, ez nem bonyolultabb annál, mint megtanulni, milyen fényviszonyokat, illetve mennyi vizet igényel a növény. A napos helyre ültetett dália virágzik a legszebben, ami naponta legalább 6 óra zavartalan napsütést jelent. Még ennél valamivel kevesebb napfény mellett is virágzik, igaz kissé gyérebben. A félárnyékos vagy még árnyékosabb fekvés nagy eséllyel azzal jár, hogy a dáliánk egyáltalán nem fog virágot hozni.

dalia nem viragzik 03

A másik fő oka annak, ha a dália nem virágzik, a víz. Ha a növény nem jut elegendő vízhez, hiába várunk a virágzásra. Ha a dália töve körül száraz a talaj, alaposan öntözzük meg úgy, hogy legalább 2-3 cm mélyen jól átnedvesedjen a talaj. Talajtakaró mulcs használatával megelőzhetjük, hogy két öntözés között teljesen kiszáradjon a talaj.

dalia nem viragzik 04

Általános hiba továbbá a tápanyagok túlzott mennyiségben való kijuttatása. A nitogénben gazdag műtrágya túlzásba vitele például azzal jár, hogy a növény dús, buja lombot fejleszt ugyan, virágot azonban alig vagy egyáltalán nem hoz. Olyan műtrágyát célszerű használnunk, amelyben alacsony a nitrogéntartalma vagy egyáltalán nem tartalmaz nitrogént. Végül is nem a leveléért neveljük a dáliát.

dalia nem viragzik 05

Nem nyílnak ki a virágbimbók

Ha a dáliánk már hozott valamennyi virágot, de egy ponton túl többet nem hoz, vagy pedig a bimbók nem akarnak kipattanni, ennek oka az is lehet, hogy elmulasztottuk az elvirágzott virágfejeket lecsípni. Ha az elhervadt virágokat a növényen hagyjuk, a dália a tartalékait a magérlelésre fogja fordítani ahelyett, hogy újabb virágokkal örvendeztetne meg bennünket.

Ha tehát virágzás után rendszeresen leszedegetjük a megcsúnyult, száradásnak indult virágokat, a növényt ezzel újabb virágbimbók fejlesztése késztetjük. Minél tovább folytatjuk az elvirágzott virágok eltávolítását a vegetációs időszak alatt, annál tovább fog a dáliánk virágozni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR