Száraz, napsütötte őszi napon érdemes felszedni a kardvirág gumóit

Száraz, napsütötte őszi napon érdemes felszedni a kardvirág gumóit

Téli tárolás.

A kardvirág gumója nem maradhat a talajban télre, ugyanis nem fagytűrő. Ahhoz, hogy jövőre is a gazdagon virágzó kardvirágunkban gyönyörködhessünk, fontos, hogy tavasszal egészséges, megfelelően tárolt gumót tudjunk majd ültetni. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan kerül a teleltetőbe a növény gumója.

Általánosságban akkor kezdjünk neki a virághagymák, gumók felszedésének, amikor a növény lombja hervad, szárad. Sokan csak a sárguló lombozatnál szedik fel a gumót és úgy vélik, hogy minél tovább várnak, annál nagyobb gumót tudnak betakarítani. A kardvirágnál viszont különös figyelmet kell arra fordítanunk, hogy a későbbi felszedés a betegségek fokozott kockázatával járhat.

kardvirag gumoit oszi napon 02

Ajánlatos a kicsi, de egészséges gumókat választani teleltetésre. Mivel csapadékos időjárás esetén a különféle betegségek veszélye megnő, érdemes inkább egy száraz őszi napot választanunk a felszedéshez. A gumókat egy ásóvilla, kis lapát segítségével óvatosan szedjük ki a földből. A szárat 1-2 cm-resre hagyva vágjuk vissza. Ezt követően szedjük szét a kicsi fiókgumókat és a hozzátapadt földet.

kardvirag gumoit oszi napon 03

A tároló legyen száraz, fagymentes, sötét és levegős. A meleg, napos őszi napokon a felszedett gumókat először napközben a szabadban is kiteríthetjük. Azonban esténként akkor is vissza kell azokat vinni a harmat miatt a tárolóhelyiségbe. A kiszáradást követően rázzuk le a földet a gumókról, 1-2 hét után pedig megtisztíthatjuk őket.

A sérült, beteg, öreg gumókat dobjuk ki. Ellenőrizzük alaposan az esetlegesen előforduló kártevőket, kórokozókat is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR