Így lesz gyönyörű a dália: lépésről lépésre a gumók helyes ültetése

Így lesz gyönyörű a dália: lépésről lépésre a gumók helyes ültetése

Gondoskodjunk támasztékról.

Amikor elmúlik a fagyveszély, kiültethetjük a dáliát a kertbe. Ha időben kerülnek a gumók a talajba, akkor a népszerű növény július elején hozza első virágait. A dáliát évről-évre ugyanabba az ágyásba ültethetjük, a talajfáradtság, kimerültség esetükben nem jellemző.

dalia lepesrol lepesre 02

Vigyázat, fagyérzékenyek!

A késő nyáron virágzó dáliák fagyérzékenyek. Ezért a gumók csak enyhe telű régiókban, fagyvédelem mellett maradhatnak az ágyásokban, ellenkező esetben fel kell azokat szednünk átteleltetésre. A dáliák klasszikus ültetési ideje a tavasz, amikor a késői fagyok veszélye már elmúlt. Ügyeljünk a helyes ültetési mélységre: a gumók kb. 5 cm mélyen kerüljenek a földbe. Az ültetés után finoman nyomkodjuk meg a talajt és alaposan öntözzük be.

Ha rögtön ültetéskor a gödörbe egy kb. 1 méter hosszú, vékony rudat helyezünk, akkor később annak segítségével megtámaszthatjuk a nagy, nehéz virágokat. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne sértsük meg a frissen elültetett gumókat! Ha sokszor akad gondunk a pockokkal, akkor helyezzük a gumókat védőkosarakba!

dalia lepesrol lepesre 03

Lépésről lépésre: a helyes ültetés

Hozzuk elő a telelőhelyről a száraz földdel együtt dobozba tett gumókat és távolítsuk el a kiszáradt, rohadt példányokat. Az öreg, nagyon sűrű gumókat 4-5 egészségre kell csökkenteni. A feleslegeseket, létszám felettieket vágjuk le a régi száron, mert csak a gyökérnyaknál vannak kihajtani képes rügyek. Az ültetést követően az egyedül álló gumókból is növekedni fog a növény.

Ha egy egész sort vagy ágyást szeretnénk tele ültetni, akkor a fajták növekedésétől függően, 50-80 cm tőtávolságot tartsunk, így a dáliák nem nőnek túlságosan egymásra, és egy esőzést követően a lombjuk is meg tud száradni, nincsenek összezsúfolva.

A dáliák nagyon érzékenyek a pangóvízre, az ültetőgödör aljára szórt rétegnyi durva szemcsés homok javítja a kötött talajok vízelvezetését. A nagyvirágú fajtáknál rögtön az ültetés után tegyünk a lukba egy botot, rudat, később egy laza zsinórral ehhez rögzítsük a hajtásokat. A nehéz virágzat miatt ugyanis hajlamosak a koronák szétesni.

A dáliát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó kb. 2-3 ujjnyi vastagságban földdel legyen fedve. Minél mélyebbre helyezzük, annál kisebb az elfagyás kockázata ősszel, de annál később indul meg a virágzás is. Az ültetés után a régi szárak mindig nyúljanak ki. Ne felejtsük el alaposan beöntözni!

Az egyedülálló gumóból fejlődő dáliák az első évben gyakran csak kevés hajtást és ennek megfelelően kis lombozatot fejlesztenek. A bokros növekedés akkor érhető el, ha a fiatal növényeket többször visszacsipkedjük, azaz egy levélpár felett a hajtáscsúcsot eltávolítjuk. Habár ez késlelteti a virágzást, minden egyes új hajtás virágrüggyel fog fejlődni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR