Mielőtt a dália elmúlik: állítsd vázába, készíts belőle asztaldíszt!

Mielőtt a dália elmúlik: állítsd vázába, készíts belőle asztaldíszt!

A dália nem csupán a kertet díszítheti.

Egész novemberig a kert legpompásabb dísze lehet ez a szinte minden színben és méretben nyíló virág.

Késő őszig őrzi a kertek tarkaságát, nem csoda, hogy az előkelőségek hajdan gyémánttal fizettek a Mexikóból Európába kerülő gumókért. Nos a dália azóta mit sem veszített népszerűségéből.

dalia vaza koszoru 01

A színpompás virágok nemcsak a vázában mutatnak jól. Némi kézügyességgel és egy kis fantáziával akár csodaszép koszorút is készíthetünk belőle.

dalia vaza koszoru 03

Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a látványban, vásároljunk oázis koszorúalapot. Ezt jól be kell áztatni, hogy a növény folyamatosan kapjon nedvességet.

dalia vaza koszoru 05
Debra Prinzing

Lehetőleg kinyílt állapotban, kora reggel vagy délelőtt vágjuk le a vázába szánt szálakat. Tovább csodálhatjuk ezeket, ha a bimbókat eltávolítjuk. A vízbe érő alsó levelek leszedése és rendszeres vízcsere szintén növeli a csokor élettartalmát.

dalia vaza koszoru 04
Debra Prinzing

A különböző színű és formájú dáliákból önmagában is mutatós csokor lehet. Csipkebogyó-, tűztövis- vagy fagyalágakkal megtűzdelve pár szál virágból is dekoratív csokrot készíthetünk.

 dalia vaza koszoru 06
Debra Prinzing

Tippek!

Hiába rövidülnek a nappalok, a kerti teendők sokasodnak.

  • A mediterrán dézsásokat és az évelő fűszereket még a téli pihenő előtt trágyázzuk meg. Hideg éjszakákon fátyolfóliával óvjuk a késő őszi virágzó növényeket.
  • Vizsgáljuk át a szabadból beköltöztetett növényeket, és szükség esetén szabadítsuk meg a kártevőktől. Csak a levelek portalanítása után kerüljenek át a téli helyükre.
  • A kerti tóból szedjük ki a növényi hulladékot, algákat, a szivattyúkat emeljük ki a vízből. A parton növő növényeket tövig vágjuk vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR