A goji bogyó akár a kertben is felnevelhető

A goji bogyó akár a kertben is felnevelhető

A sokak által csodabogyónak, de mindenképp különlegességnek tartott goji otthoni nevelését mutatjuk be a hobbikertészeknek.

A goji bogyó angol nyelvterületen "wolf berry", azaz "farkasbogyó" néven is ismert. (Nem tévesztendő össze a fekete termésű, erősen mérgező nadragulyával, amelyet szintén neveznek farkasbogyónak is!) Tudományos neve Lycium barbarum, Ázsiában, a Himalája Tibetre eső részein őshonos.

Goji

A goji bogyó piros színű termést érlelő bokrokat alkot azokon a számára kedvező klímájú területeken, ahol a nyár forró és száraz, a tél pedig meglehetősen hideg, zord. A gojit ültethetjük magról, ha kifejlett növényt szeretnénk nevelni belőle; az üzletekben étkezési célra kapható bogyó általában alkalmas erre a célra.

A beáztatás és a csíráztatás hasznos lehet; azonban ez nem feltétlenül elengedhetetlen. A magok csíráztatásához egyszerűen tegyük azokat egy nedves papírrétegre, majd takarjuk be további nedves papírrétegekkel. A papírt tartsuk nyirkosan, amíg a magok ki nem hajtanak, ami körülbelül 10 napot vesz igénybe. Ha a magokat közvetlenül a földbe vetjük, sterilizált ültetőkeverékkel megtöltött kis cserepekbe ültessük azokat. A cserepeket állítsuk meleg helyre, a földet pedig ne hagyjuk kiszáradni. A kis palánták 4-6 héten belül kifejlődnek.

A fejlődő kis bokrokat tartsuk cserepekben, konténerekben egészen addig, amíg el nem érik a megfelelő méretet, hogy kiültethessük a szabadba; feltéve, hogy a klímaviszonyok is kedvezőek. Ellenkező esetben a gojit eredményesen tarthatjuk konténerben a lakásban is. Jó azonban, ha tudjuk, hogy a növény kedveli a napos fekvést és a laza, szervesanyagokban gazdag talajt.

A goji bogyó beltartalmi értéke

5 evőkanál vagy 28 gramm szárított goji bogyó (százalékban, 1 napra vetítve):

Kalória 112
C-vitamin 20%
Kalcium 8%
Vas 12%
Nátrium (0 mg) 0%
Összes szénhidrát (24 g) 8%
Élelmi rost (3 g) 12%
Cukrok (21 g)
Fehérje (1 g)
Összes zsír (1,6 g) 2%
Koleszterin (0 g) 0%
Telített zsír (0 g) 0%

A goji bogyó egészségre gyakorolt jótékony hatása

A gojit egyesek csodabogyóként tartják számon. Miközben kiváló rostforrás és gazdag C-vitaminban, antioxidánsokat is tartalmaz, több más bogyós gyümölcshöz hasonlóan, mint például a fekete áfonya vagy az eper, amelyek tápértéke hasonlóan magas. Az antioxidánsok fontos szerepe, hogy védik a sejtek épségét a szabadgyökök káros hatásaitól.

Sokan tehát kivételes tulajdonságokkal ruházzák fel a goji bogyót, ami a lehetséges gyógyhatásait illeti; az ezen állításokat alátámasztó egyöntetű tudományos kutatás a témában azonban még nem fejeződött be.

Hogyan élvezhetjük a goji bogyó ízét?

A goji bogyóhoz hozzájuthatunk frissen, fagyasztva, szárítva, de még csokoládéba töltve is. Goji bogyóból készült ivólé szintén kapható.

Aszalva

A goji bogyóval kapcsolatos intelmek

Fontos megjegyezni, hogy tudományosan egyelőre nem megalapozott, nem bizonyított az egészségre gyakorolt számos jótékony hatás, amelyet a goji bogyó fogyasztásával hoznak összefüggésbe.

A goji bogyó túlzott, mértéktelen fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a hányinger vagy a szédülés. A goji bogyó továbbá nagy mértékben befolyásolhatja egyes vérnyomáscsökkentő, illetve cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását. Emiatt fontos, hogy az érintettek a goji bogyó fogyasztása előtt megbeszéljék ezt a kezelőorvosukkal.

Beszerezhető itt és itt. További lelőhelyeket várunk a hozzászólásoknál!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR