A gyümölcsfák tél végi lemosása – melyek a fő lépések?

A gyümölcsfák tél végi lemosása – melyek a fő lépések?

A gyümölcsfák téli lemosása segít a kártevők és a betegségek elleni védekezésben – megmutatjuk, hogyan kell csinálni!

Még mielőtt a gyümölcsfák tavasszal újra kihajtanának, nem árt téli lemosásban részesítenünk azokat.

Ez abból áll, hogy a fákat növényi olajok keverékéből álló téli lemosó permettel permetezzük le. A permet kijuttatása előtt a keveréket meghatározott arányban vízzel kell hígítanunk. A koncentrátumot kertészeti áruházakban, illetve hipermarketek kertészeti részlegén tudjuk beszerezni.

Az ilyen módon történő permetezés segít a kártevők és a betegségek elleni védekezésben azáltal, hogy elpusztítja az áttelelő tojásokat (petéket), lemossa a fákról az elhalt növényi maradványokat, valamint nagyban csökkenti a gombaspórák számát.

A különböző téli lemosó permetek különösen hasznosak például az alma-, cseresznye-, szilvafán gyakran előforduló levéltetvek, köztük a gyapjas levéltetvek visszaszorítására.

Első a biztonság

A tél végi lemosó permetezés során viseljünk védőruházatot és -felszerelést, köztük védőkesztyűt és -szemüveget. Ügyeljünk arra, hogy a permetet ne lélegezzük be.

Lássuk tehát lépésről lépésre, hogyan ajánlott a tél végi lemosást elvégeznünk!

1. lépés

Mindenekelőtt gondosan olvassuk el a folyékony permetezőszer flakonján található használati útmutatót azzal kapcsolatban, milyen arányban kell vízzel hígítanunk, majd töltsük át az előírt mennyiséget egy kézi vagy más típusú permetezőbe.

fak teli lemosasa 01

2. lépés

A koncentrátumhoz öntsük hozzá a kívánt mennyiségű vizet, majd alaposan rázzuk össze, hogy a víz jól elkeveredjen a permetező szerrel. A permetező tartály külső felületéről töröljük le az esetleges permetcseppeket. A permetezést száraz, szélcsendes időben végezzük el.

fak teli lemosasa 02

3. lépés

A fák ágait és törzsét alaposan permetezzük le. Fontos, hogy elég permetlé jusson a rügykezdemények körüli területre, illetve az ágak tövéhez. Ha szükséges, használjunk puha kefét.

fak teli lemosasa 03
gardenersworld.com

A tél végi lemosásból profitáló növények többek között:

  • alma
  • cseresznye
  • fekete ribiszke
  • körte
  • szeder
  • szilva
  • szőlő

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?